SEGRE

LEGISLACIÓ SECTOR PÚBLIC

Les pimes tindran més fàcil accedir a contractes públics

La nova llei permetrà lluitar contra la morositat a l’hora de pagar || Suprimeix l’adjudicació sense publicitat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nova llei de Contractes del Sector Públic, acabada de publicar al BOE i que entrarà en vigor el pròxim 9 de març, facilitarà l’accés a les pimes al reduir les càrregues administratives de tots els operadors econòmics intervinents en la contractació. A més a més, les empreses de nova creació (menys de cinc anys d’existència) no hauran d’acreditar treballs anteriors amb l’administració per poder començar a treballar-hi.

La llei obligarà a dividir en lots els contractes susceptibles de fraccionament per facilitar l’accés de pimes i autònoms als processos de contractació. D’aquesta manera, se simplifiquen processos administratius, ja que permet convocar un sol concurs per a diferents tasques, en lloc de dos o més, amb el consegüent estalvi per a l’erari públic.

Prohibeix indemnitzar per expectatives de mercat no complertes, com el projecte Castor

A la pràctica, això expulsa d’aquesta licitació empreses de menor mida, al no poder accedir a contractes gaire amplis, tant per la part econòmica com pel desenvolupament i execució de tasques. A més d’afavorir les pimes, aquesta novetat introdueix més especialització, i es dóna més oportunitat a la innovació.

A més, fins ara, el preu ha estat el factor decisiu, i prioritzava les ofertes amb el preu més baix, que ha pogut afectar la qualitat i fomentar pràctiques anticompetitives que han perjudicat sobretot les pimes. D’aquesta manera, s’estipula que l’“adjudicació dels contractes es realitzarà utilitzant una pluralitat de criteris d’adjudicació partint de la millor relació qualitat-preu”.

Altres punts que val a destacar és que se suprimeix la possibilitat de contractació sense publicitat, s’establirà l’obligació de la factura electrònica i la possibilitat de pagament directe de l’administració als subcontractistes.

Les empreses que treballin per a les administracions no podran pagar tard als proveïdors. Per vigilar-les, se’ls obligarà a dipositar cada factura en un registre electrònic. Aquest punt l’ha aplaudit la Plataforma Multisectorial contra la Morositat, ja que considera “que posa fi a l’ambigüitat en la interpretació dels terminis de pagament”.

Així mateix, es contempla la prohibició de les indemnitzacions per expectatives de mercat no complertes, com va passar amb el projecte Castor. A més a més, es crearà un organisme de control que emetrà recomanacions.

tracking