SEGRE

PORCÍ BALANÇ

El preu de la carn de porc experimenta una caiguda del 27,6 per cent en tres mesos

Els experts ho atribueixen a l’increment d’oferta a nivell mundial a causa de la recuperació dels EUA i el Canadà || El cens porcí a Lleida baixa en garrins i reproductores, però l’engreix segueix a l’alça

Imatge d’arxiu d’una explotació porcina a Castellnou de Seana.

Imatge d’arxiu d’una explotació porcina a Castellnou de Seana.J. MARTÍNEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El preu de la carn de porc viu ha caigut fins un 27,6 per cent durant les últimes tretze setmanes, segons es reflecteix a les cotitzacions del mercat de referència, Mercolleida, una situació que el sector atribueix a una producció mundial superior, liderada pels Estats Units i el Canadà, països que s’han recuperat de l’estancament per problemes bàsicament veterinaris, que estan baixant “fortament” les cotitzacions.

A Mercolleida, el preu del quilo de carn de porc viu ha descendit 0,397 euros entre el passat 29 de juliol, amb tretze setmanes amb cotitzacions a la baixa i sis més repetint preu. La causa, segons el director de l’Associació de Productors de Bestiar Porcí (Anprogapor), Miguel Ángel Higuera, és l’increment de l’oferta mundial, especialment als Estats Units i el Canadà, que aprofiten la seua producció més elevada per reforçar-se en tercers mercats com la Xina perquè “són mes competitius que la Unió Europea”, al tenir uns costos de producció més baixos derivats d’una normativa més laxa a la comunitària.

El mercat amb la Xina, que s’ha convertit en la principal destinació exportadora per a Espanya, comença a ressentir-se i aquest any es podria perdre gairebé un 20 per cent del negoci amb el gegant asiàtic, segons va apuntar Higuera a EFEagro.

Per exemple, les exportacions espanyoles de porcí, que representen el 20,4 per cent de les vendes europees, encara que han crescut un 65,2 per cent en comparació amb el 2015, comencen a ressentir-se i ja els primers vuit mesos d’aquest any són un 2,5 per cent inferiors al mateix període de temps del 2016, amb 488.777 tones comercialitzades a l’exterior. Per la seua banda, amb dades del ministeri d’Agricultura corresponents al mes de maig, malgrat que la cabanya total de Lleida cau un 6,1 per cent, fins als 4,2 milions d’animals, amb un descens del 33,8 per cent en garrins i un 4,9 per cent en verres reproductores, els animals d’engreix pugen un 8,8 per cent, fins als 1,82 milions d’animals, sobretot gràcies a la millora genètica i de les explotacions, cosa que provoca que els animals d’entre 80 i 109 quilos augmentin un 24,4 per cent (1,17 milions d’animals).

Malgrat que el volum de carn exportada cau a dos dígits, el valor total tan sols va registrar una caiguda del 3 per cent, ajudat per un augment del 9 per cent en els preus mitjana per tona.

Al contrari, les exportacions de carn de porc de la UE al Japó van augmentar un 8 per cent (282.939 tones) i es hi ha un notable augment en les vendes a Corea del Sud (+19,6 per cent) a les Filipines (+17,4%) i fins i tot als Estats Units (+26%).

El mercat xinès punxa a poc a poc com a mercat per a EuropaLes exportacions de carn de porc de la Unió Europea van totalitzar 160.000 tones el mes d’agost, xifra que representa un 11 per cent menys que el mateix mes de l’any passat. Com ha passat al llarg d’aquest any, això és a causa principalment d’una caiguda en el comerç amb la Xina, que passa de les 1,32 milions de tones entre el gener i l’agost del 2016 a les 898.918 tones aquest any, un 32,1 per cent menys, segons dades de la Comissió Europea.

tracking