SEGRE

LABORAL BALANÇ

CCOO denuncia que els salaris han caigut un 6% en tot just 4 anys

Alerta de la combinació de precarietat i la falta de redistribució de renda || L’ocupació a les grans empreses creix però la pujada salarial es modera

El salari brut mitjà a Catalunya va ser de 1.952 euros al mes el 2016.

El salari brut mitjà a Catalunya va ser de 1.952 euros al mes el 2016.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El salari mitjà ha registrat el primer descens en deu anys a Catalunya. És una de les conseqüències del creixement desigual i marcat per la precarietat i subocupació que s’han instal·lat de forma estructural en l’economia, segons va denunciar ahir CCOO de Catalunya. Així, malgrat que els indicadors macroeconòmics suggereixen una sortida de la crisi, tant l’evolució dels salaris, com la qualitat de l’ocupació que es crea i “l’extensió de la pobresa i la desigualtat” demostren que la recuperació i la riquesa que s’està generant “no arriba al conjunt de la ciutadania”.

Així es desprèn de l’informe La precarietat laboral llasta l’economia a mitjà termini, presentat pel secretari de Treball i Economia del sindicat, Ricard Bellera, i l’economista de la mateixa secretaria, Gina Argemí. “Les reformes laborals han pressionat a la baixa els salaris per millorar la competitivitat, i la precarització s’expressa en termes de parcialitat i temporalitat”, va subratllar Bellera, que va taxar en un 6 per cent el descens del valor dels salaris a Catalunya entre els anys 2012 i 2016.

També va lamentar que el creixement que viu l’economia catalana no arriba als salaris, per la qual cosa ha introduït la idea de desajust del mercat laboral: “Com és possible que la creació de riquesa i d’ocupació no comporti un augment dels salaris?”

CCOO va destacar que, segons indica l’última publicació d’explotació de salaris de l’Enquesta de Població Activa (EPA), el 76,5% dels treballadors catalans a temps parcial van guanyar menys de 1.000 euros, i que un 50,9% dels assalariats amb contracte temporal han tingut un salari inferior a 1.299 euros, per un 22,6% dels assalariats amb contracte indefinit.

D’altra banda, l’ocupació a les grans empreses que operen a l’Estat va créixer al setembre un 4,1 per cent en relació amb el mateix mes del 2016, xifra una dècima superior a la de l’agost, en el mesura que els salaris es van incrementar un 0,3 per cent, dos dècimes menys que el mes anterior, segons dades de l’enquesta Vendes, llocs de treball i salaris de les grans empreses, de l’Agència Tributària.

tracking