SEGRE

ECONOMIA PENSIONS

Rescatar el pla de pensions en deu anys, possible per a 105.000 lleidatans

El Govern central preveu la reforma de l’estalvi privat per a la jubilació, que supera els 1.000 milions a Lleida || Reduirà també les comissions màximes

El Govern central vol afavorir la contractació dels plans de pensions.

El Govern central vol afavorir la contractació dels plans de pensions.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Qualsevol estalviador que tingui un pla de pensions podrà accedir als seus diners passats deu anys des que els va aportar, sense necessitat que es trobi en una situació excepcional, ja sigui atur de llarga durada, malaltia greu o risc de desnonament, com s’exigeix actualment. Aquesta mesura afectarà un total de 105.459 lleidatans, amb una mica més de 1.023 milions d’euros estalviats en plans de pensions.

Així consta en un projecte de reial decret que modificarà el reglament dels plans i fons de pensions –aprovat pel reial decret 304/2004, de 20 de febrer–, que es troba en un període d’audiència pública i que està previst que s’aprovi en Consell de Ministres en un termini de sis mesos aproximadament, van explicar fonts del ministeri d’Economia.

La finestra per poder treure els diners dels plans de pensions s’obrirà el 2025, segons el ministeri

En el cas dels diners dipositats anteriorment, la data de tall serà finals del 2015. D’aquesta manera, a partir del 2025 s’obrirà una finestra perquè els estalviadors disposin dels diners dipositats als plans de pensions al tancament del 2015, quan ascendia en plans individuals a 68.000 milions (982,7 milions en el cas de Lleida). No osbtant, fonts d’Economia van rebaixar el volum de fons dels quals es podrà disposar a una quantitat molt inferior, ja que expliquen que anualment surten prop de 4.000 milions per les mateixes jubilacions, amb la qual cosa el 2025 en realitat només es podria optar a uns 20.000 milions d’euros, de manera que no representarà un gran impacte en el sistema, segons va indicar el ministeri.

A més, se substituirà la comissió màxima de gestió dels plans de pensions amb l’objectiu que guanyin en rendibilitat i siguin “més atractius” per al públic en general, inclòs els més joves, i que està fixada actualment en l’1,5 per cent. Així doncs, el Govern central preveu un sistema de tres trams en funció de les diferents polítiques d’inversió dels mateixos fons. En concret, la comissió màxima de gestió dels fons de renda fixa es reduirà fins al 0,85 per cent, mentre que en el cas de la renda fixa mixta l’import màxim es redueix fins a l’1,3 per cent. Per a la resta de fons –renda variable i fons garantits– la comissió de gestió màxima es manté en l’1,5%.

Fonts d’Economia es van mostrar optimistes per la possibilitat que hi hagi més contractacions de plans de pensions, sobretot per part dels joves, si l’estalviador sap que pot disposar dels fons quan han transcorregut deu anys.

tracking