SEGRE

INFLACIÓ BALANÇ

Els preus augmenten 9 dècimes a l’octubre a Lleida i deixen una inflació anual en l’1,9%

El cost de les gasolines, que creix menys que l’any passat, fa disminuir dos dècimes l’IPC interanual en relació amb el mes anterior || Alimentació i roba, al contrari, el que més s’encareix

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els preus a la província de Lleida van pujar nou dècimes l’octubre en relació amb el setembre i van deixar la inflació anual en l’1,9%, dos dècimes menys que al setembre, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Aquesta caiguda de la inflació anual s’explica bàsicament perquè el cost dels combustibles a l’octubre van pujar menys que dotze mesos enrere, acompanyat pel fet que les botigues de roba i calçat van incrementar preus de forma més moderada que fa un any.

Així doncs, el mes d’octubre el sector més inflacionista va ser de la roba i el calçat (+10,5%), seguit del de l’habitatge (+1,5%) i els aliments i begudes no alcohòliques (+1,3%). Per la seua banda, els sectors en els quals més van baixar els preus van ser el del lleure i cultura (-1,8%), el d’altres béns i serveis (-0,6%) i el de restaurants i hotels (-0,2%).En el conjunt de Catalunya, l’IPC va pujar vuit dècimes el passat mes d’octubre respecte a setembre a causa del repunt dels preus de la moda, i la taxa interanual va retrocedir dos dècimes, fins a l’1,9,%.

Per la seua part, a l’Estat l’IPC va registrar un increment interanual de l’1,6 per cent a l’octubre, dos dècimes per sota de la pujada de preus del setembre, a causa principalment d’un menor encariment dels carburants. L’INE, que confirma així la dada avançada del dia 30 d’octubre, atribueix aquesta moderació a un encariment del transport més baix (fins al 2,2%), com a conseqüència que els preus dels carburants pugen menys que l’any passat, a la qual cosa se suma una baixada del transport aeri i dels automòbils. També va influir en la moderació de l’IPC el menor encariment de la roba i calçat, amb una pujada interanual del 0,5 per cent (una dècima inferior a la del setembre) per la menor alça dels preus de les peces de vestir.

Així mateix, un creixement inferior del preu de l’habitatge es va reflectir en la inflació, amb un augment del 2,2% (set dècimes menys) per l’abaratiment del gas i el menor encariment de l’electricitat.

El lleure i la cultura van influir també en la menor inflació d’octubre, ja que els preus van créixer l’1,5% (tres dècimes menys) a causa de l’abaratiment dels paquets turístics. Al contrari, els preus van tirar a l’alça en els aliments i begudes no alcohòliques, amb un augment del 2,3 per cent (més d’un punt per sobre de la taxa del mes de setembre), per l’augment de les fruites davant de l’estabilitat de l’any passat.

Sense tenir en compte els components més volàtils de la cistella de la compra (aliments frescos i energia), la inflació subjacent es va moderar tres dècimes, fins al 0,9%, de manera que se situa set dècimes per sota de l’IPC general.

Amb la dada de l’octubre confirmada, l’IPC suma catorze mesos consecutius en positiu i segueix, amb aquesta moderació de l’octubre, en una línia més moderada que a començaments d’any, quan la inflació es va disparar al 3% interanual.

CCOO i UGT van reclamar increments salarials als convenis col·lectius d’entre un 1,8 i un 3 per cent perquè els treballadors no perdin poder adquisitiu. Aquests sindicats van insistir, després de les últimes dades de l’IPC, en la derogació de les reformes laborals, una aposta decidida per les polítiques actives d’ocupació i la creació d’una banca pública que sigui el motor de la reactivació econòmica.

Per la seua part, Pimec va mantenir una lectura positiva de les dades d’inflació, “ja que continua la dinàmica de creixement econòmic elevat i sostingut –al voltant d’un 3 per cent– combinat amb una inflació moderada”.

tracking