SEGRE

AGRICULTURA MERCATS EXTERIORS

Protocol amb la Xina per potenciar l’exportació de fruita de pinyol

Els ministeris espanyol i del gegant asiàtic treballen en autoritzacions d’exportació de boví, oví i aus || Juntament amb un nou protocol de porcí

Carlos Cabanas, amb el viceministre xinès, Li Yuanping, després de la firma dels acords.

Carlos Cabanas, amb el viceministre xinès, Li Yuanping, després de la firma dels acords.MAGRAMA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari general d’Agricultura i Alimentació del ministeri, Carlos Cabanas, va firmar ahir de forma oficial amb les autoritats xineses el protocol d’exportació de préssecs i prunes que es va acordar a mitjans de l’any 2016. De moment, Espanya ha exportat entre els mesos de gener i agost fruita per valor de 9,4 milions d’euros.

El sector fructícola de Lleida fins ara considera que l’exportació de fruita a la Xina representa problemes logístics, pel llarg viatge per a un tipus de fruita especialment perible, encara que destaca el potencial de consum del gegant asiàtic, en cas de poder agilitzar trameses.

Tots dos països han abordat diversos aspectes de cooperació futura i han analitzat els expedients que estan negociant en aquests moments, com és el cas del raïm de taula.

Així mateix, han acordat crear un grup tècnic entre tots dos ministeris sobre certificació i intercanvis, per compartir informació i proposar solucions que contribueixin a millorar la seguretat en els intercanvis comercials.

També han tractat sobre l’autorització d’exportació de carns de boví, d’oví i d’aus, del nou protocol d’exportació de porcí, així com d’altres productes que es troben actualment en negociació. El mercat xinès és especialment important per al sector porcí de Lleida i Catalunya, perquè absorbeix bona part de les exportacions.

La patronal espanyola del porcí Anprogapor tem que aquest any es puguin ressentir les trameses al gegant asiàtic. La Xina és un mercat estratègic per a nombroses empreses agroalimentàries espanyoles, on el potencial d’expansió de les exportacions d’aquest país europeu és considerable.

Les exportacions agroalimentàries espanyoles a la Xina s’han multiplicat en els últims anys. El 2016, la Xina va importar productes agroalimentaris de l’Estat espanyol (alimentació i begudes) per valor de 1.125,5 milions d’euros, un 48 per cent més que l’any anterior (el 2008, les vendes espanyoles només van assolir els 80 milions d’euros).

Els productes agraris suposen ja el 27 per cent de les importacions a la Xina procedents d’Espanya.

tracking