SEGRE

La venda on line guanya la batalla al petit comerç en el 'Black Friday'

El dia central de la campanya de descomptes és el divendres 24

Un cartell del 'black friday' en un aparador.

La venda on line guanya la batalla al petit comerç en el 'Black Friday'EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La campanya de descomptes comercials "Black Friday", importada dels Estats Units, s’ha convertit en un macroesdeveniment de consum, cada vegada més consolidat, en el qual la venda on line, per part de les grans plataformes i les grans superfícies o companyies, està guanyant la batalla al comerç local.

Així ho explica a Efe l'especialista en comerç i polítiques públiques José María Martín, per a qui nombroses plataformes on line i també comerços afronten aquesta cita amb el consum, que té el seu dia central divendres vinent, dia 24, i que en molts casos s’estén tres dies més i, fins i tot, en alguns casos s’enllaça amb les campanyes de descomptes de Nadal.

Tanmateix, com a tota tendència que s’importa, requereix un procés d’adaptació al context espanyol, que no s’ha fet de la millor manera perquè el calendari festiu a Espanya té unes connotacions molt diferents al dels Estats Units, segons sosté aquest professor del màster en Dret de Comerç Internacional de la Universitat Internacional de La Rioja (UNIR).

El "Black Friday", delimitat als Estats Units al dia després d’Acció de Gràcies, que és el quart dijous de novembre "s’està prenent a Espanya com una excusa per generar un nou argument de vendes" davant d’una arribada del fred, cada vegada més retardada", ha dit. Per a aquest economista, el petit comerç "s’està agafant bastant bé a aquesta tendència", però té "bastant que fer per estar en condicions de plantar cara" a les grans superfícies, companyies de serveis i grans plataformes de venda on line", que són les més beneficiades d’aquest macroesdeveniment de consum. Creu, tanmateix, que la pèrdua de potència que ha registrat en els anys de la crisi el comerç minorista, en general, no només es pot atribuir al "Black Friday", sinó a l’amenaça que representen per a aquestes estructures comercials les grans superfícies de l’extraradi i la venda on line durant tot l’any, amb les quals, a més, no pot competir via preus.

La clau que pot fer que el petit comerç resisteixi bé a totes aquestes campanyes de descomptes i fenòmens és la vinculació de la seua oferta comercial a una oferta lúdica i de serveis, que és la que "mai no es pot traslladar a la venda on line", ha afegit aquest professor de l’anomenada "Universitat a internet".

Per la seua experiència, la supervivència del comerç local requereix polítiques públiques que estructurin un comerç de centre urbà vinculat a una altra sèrie de serveis i que facin el client atractiu sortir al centre. Ha recordat que, segons les dades de la Federació Nacional de Comerç, les vendes durant el "Black Friday" de 2016 a Espanya van augmentar un 3,3% en taxa interanual, el que, des d’un punt de vista aïllat, "pot ser interessant", però suposa "un perill llançar una potent campanya de descomptes just abans de Nadal, les vendes del qual suposen entre un 20% i un 30% de les de tot l’any."

tracking