SEGRE

SEGURETAT SOCIAL

Els autònoms proposen mesures per recaptar 49 milions d'euros a Lleida

ATA calcula que a tot l’Estat s’ingressarien de prop de 4.000 milions addicionals || El sistema equilibraria d’aquesta manera els comptes i cobriria el dèficit

ATA calcula que la proposta posaria fi al dèficit en el sistema d’autònoms.

ATA calcula que la proposta posaria fi al dèficit en el sistema d’autònoms.ATA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’organització d’autònoms ATA ha proposat quatre mesures perquè el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) ingressi més de 4.000 milions d’euros addicionals, que és la quantitat a la qual ascendeix el dèficit d’aquest règim. En el cas de Lleida, amb 33.255 autònoms cotitzant a la Seguretat Social, l’increment de la recaptació oscil·laria entre els 44 i els 49 milions d’euros.

En concret, ATA proposa crear un règim assimilat dins del RETA, més semblant al Règim General, per als autònoms societaris. L’organització no veu lògic que hagin d’abonar ells les seues quotes i que és la societat la que els hauria de pagar les cotitzacions, el sou i les retencions, cosa que milloraria les bases de cotització i aportaria 2.000 milions d’euros addicionals en ingressos.

La patronal atribueix l’elevat dèficit a la incorporació dels agricultors al sistema

Segons ATA, aquesta quantitat podria duplicar-se si la mesura s’estengués als socis d’empreses. Alhora, contribuiria a elevar els ingressos fiscals. L’organització proposa a més que la pensió dels autònoms es calculi en funció del que s’hagi cotitzat durant tota la vida laboral; treure el límit a les bases màximes a partir dels 47 anys, i establir quotes reduïdes per als autònoms que estan per sota de la base mínima i del salari mínim (SMI), sense que calgui apujar cotitzacions a la resta dels autònoms.

Concretament, per als que tinguin ingressos entre l’SMI i la base mínima de l’ATA (707,60 i 919,80 euros), proposa aplicar els tipus del Sistema Especial de Treballadors per Compte Propi Agraris sobre la base mínima (18,75% + 3,3%), de la qual cosa queden exclosos els autònoms societaris i amb l’obligació de presentar a l’inici i en cada exercici un resum anual de l’IVA i el model 347 dels dos últims exercicis.

Per als autònoms que tinguin ingressos inferiors a l’SMI, proposa una tarifa hiperreduïda de 50 euros durant dos anys prorrogables per dos més en cas de complir-se una sèrie de requisits. També plantegen una tarifa jove de 30 euros per als menors de 25 anys que cursin estudis universitaris, superiors reglats o FP.

En aquest sentit, afirma que “sempre s’acusa el RETA de no ser rendible. I des d’ATA sabem que això no és cert. Ningú nega que suporta una diferència negativa entre ingressos per cotitzacions i despeses per prestacions de 4.000 milions. Això obeeix a la incorporació el 2008 del règim agrari al RETA, que va duplicar el nombre de pensionistes i tot just va afegir un 10 per cent més de cotitzadors”.

tracking