SEGRE

ALIMENTACIÓ ANÀLISI

La despesa en fruites fresques no arriba ni al 10% de la cistella de la compra dels catalans

El desemborsament en alimentació supera els 1.600 euros per persona i any i la carn és la partida més important || Els plats preparats, un producte a l’alça, amb una ingesta per càpita de gairebé 17 quilos

Un jove es disposa a fer la compra en un establiment comercial.

Un jove es disposa a fer la compra en un establiment comercial.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La despesa en la cistella de la compra ha tornat a incrementar-se després que en els anys més durs de la crisi les famílies s’estrenyessin el cinturó fins i tot en l’alimentació. Així, la despesa per càpita en alimentació a Catalunya va assolir l’any passat els 1.623 euros, segons l’informe Alimentació a Espanya 2017 que acaba de fer públic Mercasa. Entre les dades que criden l’atenció, una és que la despesa en fruita fresca a penes representa el 9,2% del total, amb un consum de mitjana de 99,5 quilos per persona. Estem parlant que la ingesta amb prou feines representa uns 270 grams diaris, molt lluny de les recomanacions dels experts. En el cas de les hortalisses, el consum és de tot just 65,9 quilos o 180 grams per jornada. Així doncs, queda clar que estem lluny de les famoses “cinc [racions] al dia” de fruites i hortalisses.

A l’hora d’invertir en alimentació, la carn, amb 335 euros per català i any, i el peix, amb gairebé 215 euros, són els que acaparen els desemborsaments més grans.

Els catalans incompleixen la recomanació de cinc racions al dia de fruites i hortalisses

La província compta amb més de 2.600 locals de restauració i bars, el 6,2% de Catalunya

Al darrere se situa com a tercera partida la destinada a les fruites (148,7 euros). També destaquen els derivats lactis, amb 132 euros, mentre que la llet ni tan sols arriba als 42 euros per persona i any. Les hortalisses fresques completen les partides en les quals gastem més de cent euros anuals, amb gairebé 117, segons Mercasa.

Les preferències, sigui per l’obligació derivada de la falta de temps per cuinar, sigui per la comoditat i la rapidesa que atorguen al comensal, pels menjars preparats van guanyant pes a la cistella de la compra. L’any passat, ja representaven 72,5 euros per càpita, més del doble que en oli (36,5 euros), cafès i infusions (31,9 euros) o vi (34,2 euros), per posar alguns exemples. La despesa dels catalans en plats preparats és un 23 per cent superior a la mitjana dels consumidors a Espanya. Entre les diferències que criden l’atenció, es troba que la despesa en vi a Catalunya és un 37,5 per cent superior a la mitjana; en aigua mineral és d’un 34,5 per cent, i en fruita seca supera el 19 per cent.

En el costat oposat de la balança, a Catalunya se situa fins a un 17,1% per sota en llet o un 7,6% en begudes refrescants i gasoses. Caldrà veure com evoluciona el consum d’aquests refrescos al llarg del 2017 i l’efecte que ha pogut tenir o no a la cistella de la compra el controvertit impost català sobre les begudes ensucrades.

Lleida té més de 1.200 botigues d’alimentacióLa província de Lleida compta amb el doble d’establiments de restauració i bars que de locals de distribució d’aliments, segons l’estudi Alimentació a Espanya 2017 que ha elaborat Mercasa. En concret, la província té un total de 1.245 supermercats i botigues d’aliments, mentre que el nombre d’establiments de restauració s’eleva fins als 2.655.

tracking