SEGRE

RAMADERIA OVÍ

UP denuncia pèrdues en l'oví de 5,5 euros per animal al ramader

Després de descendir les cotitzacions fins a un 9,1% en el cas dels lletons || Demana a Competència que investigui si es cometen pràctiques anticompetitives

Un moment de la conferència celebrada ahir a Bellpuig.

Un moment de la conferència celebrada ahir a Bellpuig.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Unió de Pagesos va denunciar ahir un descens en els preus de la carn de corder i cabrit pagats als ramaders en les últimes setmanes, que se situen entre el 7,4 i el 9,2 per cent en el cas dels lletons, i que per al ramader comporta una pèrdua de 5,5 euros per cada animal. Així, segons les cotitzacions és d’aquesta setmana per al lletó d’onze quilos ha estat de 54,89 euros per animal mentre que a la setmana del 30 d’octubre va ser de 60,39 euros.

En el cas dels corders de 24 quilos, la baixada de preu entre les mateixes dates va ser d’un 1,4 per cent (84,87 euros per animal aquesta setmana i 86,08 la del 30 d’octubre), però cal tenir en compte que en aquest cas es parteix de preus molt baixos, segons va denunciar Unió de Pagesos, tal com passa amb la carn de cabrit.

UP nega que existeixin raons de mercat per al descens de les cotitzacions de l’oví

Per al sindicat, en aquesta baixada de preus no hi ha una raó de mercat, sobretot perquè en l’època prenadalenca hi ha una demanda molt més elevada d’aquest producte i, d’altra banda, coincideix amb una oferta limitada, ja que s’han exportat una gran quantitat d’animals a altres mercats, tant comunitaris com de tercers països.

Davant d’aquesta situació, el sindicat va reclamar a l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) que investigui si es produint pràctiques anticompetitives en aquest sector.

Va advertir de la situació de crisi del sector, després d’haver patit episodis de sequera que han minvat la disponibilitat de l’aliment per al bestiar, i a més, juntament amb els efectes de l’aplicació de la vacuna contra la llengua blava el 2016, han provocat menor fertilitat.

També va reiterar la seua petició al departament d’Agricultura perquè l’Observatori de Preus inclogui l’estudi del sector oví i cabrú per poder donar transparència a la formació de preus i va denunciar l’incompliment de la normativa d’etiquetatge sobre l’origen de la carn de corder i cabrit, que suposa un important greuge per al sector català.

?

Unió de Pagesos va inaugurar ahir a la Llotja de Bellpuig un cicle de conferències dedicada a donar a conèixer la nova llei espanyola sobre la integració d’animals que s’aplicarà a partir del gener, informa X. Santesmasses. Segons el responsable del sector ramader d’UP, Santi Querol, la nova normativa determina les obligacions d’integrants i integradors. Va explicar que es tracta d’una norma de consens entre una part i l’altra però que ha de donar-se a conèixer per evitar errors. En l’acte de Bellpuig van participar quinze responsables d’explotacions ramaderes.

Va manifestar que s’ha començat per Lleida perquè és on hi ha més nombre de contractes d’integració. Així, va explicar que afecten el 95% de les explotacions d’aus, el 85% de les de porcí i el 80% de les de boví

tracking