SEGRE

ESTADÍSTICA EVOLUCIÓ

La pujada dels combustibles eleva la inflació fins a l’1,9% a Lleida

Taxa idèntica a la catalana, però dos dècimes per sobre de la mitjana estatal

Els carburants expliquen en bona mesura el repunt de l’IPC.

Els carburants expliquen en bona mesura el repunt de l’IPC.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

CCOO va assenyalar que fins al novembre “els salaris pactats en conveni han perdut sis dècimes de poder de compra i les pensions 1,8 punts, mentre que els beneficis empresarials han augmentat el triple que els sous i els dividends als accionistes creixen a dos dígits”. UGT exigeix increments salarials del 3% “per justícia, però també perquè serviria per impulsar la demanda interna”.

La patronal CEOE va apuntar que la inflació es moderarà a partir del desembre i Pimec va destacar que el creixement econòmic es manté amb una inflació moderada.

?

lleida

L’encariment dels carburant i del gasoil de calefacció han elevat la inflació a la província de Lleida fins a l’1,9%. Així ho reflecteixen les dades de l’Índex de Preus de Consum elaborades per l’Institut Nacional d’Estadística. Aquesta taxa és idèntica a la registrada a Catalunya en els últims dotze mesos, però dos dècimes per sobre de la mitjana de l’Estat (1,7%).

A banda de la pujada d’un 4,6% dels preus del transport l’últim any a la província, destaquen els encariments d’aliments i begudes no alcohòliques i de l’habitatge, l’aigua, l’electricitat, el gas i altres combustibles (2,5%).

Quant a l’evolució dels preus al llarg del mes de novembre, Estadística reflecteix un augment del 0,5% a la província de Lleida, la mateixa taxa que Espanya. En el cas de Catalunya, el repunt és d’un 0,4%. Al novembre van pujar especialment a Lleida els preus de vestit i calçat (5,9 per cent), coincidint amb l’inici de la campanya de tardor-hivern, l’habitatge i totes les despeses associades a aquest (1,4%) i el transport (0,9 per cent). El grup que més es va abaratir pel que fa a preus van ser restaurants i hotels (-1,2%), en un mes a cavall de les temporades turístiques d’estiu i de neu.

En el conjunt de l’Estat i en taxa interanual, les rúbriques que experimenten els descensos més grans de preus són les patates i els seus preparats (-8,2%), els objectes recreatius (-2,3%) i els electrodomèstics i els articles d’ús personal (-2%). En el costat oposat, els ascensos de preus més importants l’últim any els experimenten els olis i greixos (+9%), les fruites fresques (+8%) i els llegums i les hortalisses fresques (+7,5%).

Després de conèixer-se aquestes dades, el ministre d’Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, va pronosticar ahir que l’Índex de Preus de Consum (IPC) registrarà una desacceleració addicional en els propers mesos cap a l’entorn de l’1 per cent.

El repunt de preus reobre el debat de salaris i pensionsEls sindicats van remarcar ahir que la inflació superior a l’increment de salaris i pensions resta poder adquisitiu als ciutadans i entorpeix el consum i el creixement econòmic.

tracking