SEGRE

El bitcoin, una moda temptadora amb riscos per a totes les butxaques

El bitcoin, una moda temptadora amb riscos per a totes les butxaques

El bitcoin, una moda temptadora amb riscos per a totes les butxaquesEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Comprar bitcoines ha deixat de ser una cosa només de grans inversors desitjosos d’ampliar les seues fortunes per convertir-se en un fenomen en cadena, en el qual s’arrisquen fins i tot joves de baixos ingressos que aspiren a afegir-se a l’escalada alcista d’aquesta moneda virtual.

La participació dels milennials en el furor pel bitcóin, que aquest divendres cotitzava a més de 17.600 dòlars, ha arribat a través de la facilitat que brinden els telèfons mòbils.

Revisar les fluctuacions a través d’aplicacions mòbils com "Coinbase", que permet comprar i vendre criptomonedes de forma senzilla, s’està convertint en una escena cada vegada més habitual entre amics, companys de feina o el taxista que cedeix a l’impuls de mirar constantment el seu telèfon cel·lular.

El fàcil accés a la moneda, juntament amb la seua entrada al mercat de futurs dels EUA, ha fet que hagi multiplicat per 17 el seu valor en el que va d’any.

"Em semblava fascinant la idea d’una moneda que no està lligada a un país. És la versió 'milenial del joc d’apostes’, diu Vanessa Lorenzo, una jove nord-americana de 26 anys a la qual sempre l’havia atret la idea de comprar bitcoines.

En la seua essència, el bitcoin no està regulat, no depèn de bancs ni està supervisat per institucions governamentals, unes característiques que, juntament amb la possibilitat de guanyar diners de forma fàcil, semblen seduir persones de qualsevol edat i condició.

Finalment la jove va fer el pas fa dos setmanes, i en comptes de comprar uns mobles que tenia al cap, va decidir invertir aquests 1.000 dòlars encara que sabia "que no els tornaria a veure".

"Abans era una cosa per a 'frikis’o homes blancs de classe alta a Wall Street. Però ara és un comportament global", afirma.

Però aquestes monedes virtuals no estan exemptes de crítiques i riscos de seguretat, que experts com Rod Soto, secretari de Hack Miami, una comunitat de "hackers ètics" del sud de Florida (EUA), crida a tenir en compte.

"Molta gent és ingènua i està entrant en una bombolla que explotarà en algun moment", diu aquest "hacker ètic" a Efe amb referència a la volatilitat del bitcoin i afirma que alguns països amb inflació, molts de Llatinoamèrica, estan utilitzant bitcoines per rentar diners.

La majoria de ciutats tenen caixers on es poden intercanviar bitcoines per dòlars i cada vegada són més els regals per a aquest Nadal que es poden comprar amb un moneder virtual.

Més enllà de l’especulació, persones com el cubà Mario González, un microbiòleg a Miami de 44 anys que està utilitzant la criptomoneda per "resoldre problemes de forma còmoda", com enviar diners, sense comissions, a la seua filla que viu a Europa.

Encara que González va començar al món de les criptodivises "com un joc", ara ha invertit "molts més diners" i ho veu com la millor manera de protegir-lo.

"L’únic del que em penedeixo és no haver-ho fet abans", assegura a Efe.

Per a González la tecnologia que hi ha darrere del bitcoin, anomenada "blockchain" (cadena de blocs) és una "revolució que canviarà el món" i "cal ser dins per aprendre".

Aquest furor traspassa generacions, i ha fet entrar també en aquesta roda a l’espanyol Adrià Izard, un comercial de 23 anys resident a Miami que considera que "s’ha de ser allà perquè passarà a la història", encara que reconeix que va invertir poc "per si s’agafa els dits".

El seu compatriota Pedro Gray, enginyer industrial de 25 anys, ha invertit 2.500 dòlars i encara que el primer mes no li ho va dir a ningú, confessa haver influït perquè el seu entorn compri monedes virtuals.

"M’atreu el fet de guanyar diners, però també que no estigui regulada. No m’he ficat perquè sigui una mica de guanyar a curt termini. Crec en el projecte bitcoin", diu el jove, que revisa "Coinbase", l’aplicació més descarregada aquest mes en l’App Store als EUA, amb la mateixa freqüència amb què entra a Instagram o Twitter.

Davant dels riscos que suposa una inversió així, la temptació d’obtenir un retorn de diners ràpid i major amb només obrir una aplicació mòbil desperta la curiositat de molts, però el "hacker ètic" avisa: "Quan el taxista et diu que està comprant bitcoines, és que ja hi ha una bombolla".

tracking