SEGRE

AGRICULTURA CRISI

Els fructicultors exigeixen a Tejerina mesures per evitar abandons

Com el mòdul zero de l’IRPF, la condonació de la Seguretat Social i de l’IBI || També ajuts i moratòries en crèdits i línies de finançament bonificades

Imatge d’una de les últimes reunions del sector fructícola amb el ministeri d’Agricultura.

Imatge d’una de les últimes reunions del sector fructícola amb el ministeri d’Agricultura.MAPAMA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els productors de fruita han fet una crida urgent d’alarma a la ministra d’Agricultura, Isabel García Tejerina, perquè prengui mesures urgents que evitin el tancament de més exportacions després d’anys de crisi de preus. Les organitzacions agràries Asaja, JARC-Coag i UPA i Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, de la qual forma part l’organització catalana FCAC, han traslladat per carta a la ministra l’asfixiant situació econòmica dels productors de fruita dolça i les cooperatives.

Reclamen “solucions urgents” per assegurar la viabilitat de les explotacions i possibilitar que els agricultors puguin afrontar la campanya vinent. Entre aquestes solucions hi hauria la reducció a zero dels mòduls per a la fruita dolça i l’ampliació de la partida de despeses de difícil justificació del 5 per cent al 10% per a aquells que opten per l’estimació directa simplificada en el càlcul de la renda del 2017 i l’obertura immediata d’una línia d’avals de Saeca.

També demanen ajuts i moratòries per als préstecs contrets i establiment de línies de finançament bonificades i crèdits tous per afrontar la futura campanya, la condonació de les quotes a la Seguretat Social i de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) i la recuperació del màxim percentatge de subvenció estatal en la contractació de l’assegurança de la fruita. Alerten que les perspectives per afrontar la futura campanya són “molt negatives” per falta de liquiditat. Hi cal sumar l’increment constant dels costos de producció, l’estancament del consum, el col·lapse del mercat europeu (veto rus), les pràctiques comercials abusives de la distribució o les dificultats generades per la sequera, alerten.

Admeten que és un “problema estructural” que necessita ser abordat en profunditat. Remarquen, a més, la importància dels treballs per elaborar el Pla Estratègic Sectorial que promou el ministeri amb el sector, però creuen necessàries mesures immediates per tal de no desaparèixer.

En aquest conveni es defineixen les condicions de col·laboració entre l’Estat espanyol i Catalunya per al cofinançament dels treballs de control pel sistema de teledetecció per satèl·lit de les superfícies afectades, a la zona que s’hi detalla.

Per a això el FEGA aportarà un total de 125.058,70 euros, cofinançant Catalunya els treballs amb 83.372,46 euros d’acord amb el repartiment establert.

tracking