SEGRE

OCUPACIÓ RECUPERACIÓ

La productivitat laboral mitjana augmenta un 14% durant la crisi

La taxa d’ocupació de joves, al millor registre des del 2013 || L’advocada del Tribunal de la UE, a favor d’abaixar la indemnització per acomiadament als temporals

Un grup de persones fan cua a l’entrada d’una oficina d’ocupació de la Comunitat de Madrid.

Un grup de persones fan cua a l’entrada d’una oficina d’ocupació de la Comunitat de Madrid.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La productivitat mitjana per treballador a Espanya es va incrementar un 14% durant la crisi, en el període entre el 2006 i el 2014. Aquesta pujada va ser desigual en els diferents sectors. Així, en el primari es va incrementar un 30% i a la indústria va repuntar un 35%. No obstant, la productivitat dels treballadors del sector serveis només va registrar un augment del 7%. Així mateix, l’increment es va detectar en totes les comunitats autònomes. Catalunya va quedar a la meitat de la taula, amb una pujada de la productivitat també del 14%.

Segons el professor del Iese Miguel Ángel Ariño, l’augment de la productivitat mitjana té relació amb el fet que la taxa de destrucció d’ocupació hagi estat més gran que el descens en la facturació de les empreses en aquest període. Així doncs, mentre que es van perdre el 21% dels llocs de treball, que va significar l’acomiadament de gairebé 1.900.000 persones, la disminució de la facturació es va situar en el 10%.

Per àmbits productius, la construcció va destruir el 42% dels llocs de treball. A l’altre extrem es va ubicar el sector agrícola, en el qual només es van destruir l’1% dels llocs de treball. A més, l’agricultura va aconseguir augmentar la facturació un 29% durant aquests anys. Igualment, Ariño va destacar la desaparició de 66.573 societats entre el 2006 i el 2014. Malgrat tot, va assenyalar que les empreses dedicades a activitats agrícoles van augmentar un 17%.

En un altre ordre de coses, Funcas va presentar ahir un informe que revela que la taxa d’ocupació juvenil a Espanya ha pujat 6 punts des del 2013. Així, en el tercer trimestre del 2017, el 66% dels joves d’entre 25 i 29 anys tenien feina. Tanmateix, aquesta xifra dista encara de la del mateix trimestre del 2007, quan el 79% d’aquest grup de població estava ocupat.

Des de Funcas van destacar que malgrat una “clara tendència a l’alça” des del 2016, les dades de l’ocupació juvenil a Espanya disten encara de la mitjana europea. Així, tot i que països com Itàlia registren una taxa del 55%, el registre espanyol està molt per darrere del d’Alemanya o França. Així mateix, els joves espanyols amb estudis universitaris tenen una taxa d’ocupació 8 punts superior a la dels que únicament van obtenir el títol de Batxillerat o van optar per la Formació Professional. Aquesta diferència és de 13 punts en comparació amb la dels joves que van deixar els estudis al finalitzar l’ESO. Per la seua banda, l’advocada general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, Juliane Kokott, va concloure ahir que no és cap discriminació que els treballadors temporals rebin una indemnització per acomiadament inferior a la dels empleats fixos quan aquest estigués motivat per causes objectives. Kokott també va manifestar que no és discriminatori que els interins i els treballadors de relleu no tinguin indemnització per acomiadament.

Asempleo creu que Espanya crearà 450.000 llocs de treball el 2018

L’agrupació d’empreses de treball temporal Asempleo va xifrar ahir en 450.000 els nous llocs de treball que Espanya crearà el 2018. Així mateix, va pronosticar que la taxa d’atur tancarà el pròxim exercici en el 15,3%. En cas de confirmar-se, la dada d’ocupació seria la millor des de finals del 2008. Tot i així, des d’aquesta organització van alertar de la desacceleració en el nivell de creació d’ocupació respecte del 2017. En cas de complir-se les previsions de l’organització, el PIB espanyol recuperaria el 2018 el nivell previ a la crisi, encara que amb dos milions menys de treballadors equivalents a temps complet.

tracking