SEGRE

ECONOMIA PREVISIONS

El PIB augmentarà aquest any un 3,1% per les exportacions i el consum

Segons el Banc d’Espanya, que afegeix que “contraresten la incertesa catalana” || Tanmateix, l’AIReF avança que l’economia a Catalunya creixerà dos dècimes

El ministre d’Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro.

El ministre d’Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Banc d’Espanya estima que l’economia espanyola finalitzarà l’exercici 2017 amb un creixement del 3,1%, dos dècimes menys que l’any anterior, després d’avançar un altre 0,8% en el quart trimestre, el mateix que en el trimestre anterior, gràcies a les exportacions i la fortalesa del consum privat, que haurien contrarestat els efectes adversos derivats de l’augment de la incertesa relacionat amb la situació política a Catalunya.

Segons l’informe trimestral de l’economia espanyola de l’organisme supervisor, aquests efectes adversos s’haurien concentrat especialment en aquesta comunitat autònoma.

La base mínima s’incrementarà el mateix percentatge que el salari mínim, un 4%

El Banc d’Espanya va indicar que l’activitat a Catalunya s’hauria desaccelerat l’últim trimestre “en major mesura” que la mitjana de les altres comunitats i ho va atribuir al “pitjor comportament” dels indicadors d’ocupació, turisme i mercat de l’habitatge, entre altres, respecte a l’observat a la mitjana del conjunt de comunitats, especialment en les de més pes econòmic.

Així mateix, va advertir que un “hipotètic rebrot de les tensions” en els propers mesos podria portar a un impacte més pronunciat sobre el creixement.

Per la seua part, el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va afirmar que la “garantia” del control de les finances catalanes en un context d’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya està permetent que el creixement econòmic “no es ressenteixi tant” com podria haver-ho fet i facilitarà que Espanya creixi “almenys” un 3,1 per cent en termes mitjans, com les dades pronosticades pel Banc d’Espanya.

El ministre va subratllar, al seu torn, que es manté el ritme de creixement i va destacar que des del seu departament han identificat que al desembre la facturació de les empreses de major mida a Catalunya s’ha recuperat.

Per la seua part, l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) calcula que l’economia catalana creixerà el 0,7% en l’últim trimestre de l’any, dos dècimes més que l’any passat, i el 0,8% en el primer trimestre del 2018, cosa que significa que l’impacte de la crisi política podria ser menor a l’anteriorment pronosticat.

La base màxima de cotització es ‘congela’ el 2018 en 3.751,2 euros

La base màxima de cotització es mantindrà el 2018 en 3.751,2 euros, mentre que la base mínima s’incrementarà en el mateix percentatge que el salari mínim, un 4%, segons el projecte d’Ordre per la qual es desenvolupen les normes legals de cotització a la Seguretat Social per a l’exercici 2018, que es troba actualment en tràmit d’informació i audiència pública. El 2013 i el 2014, la base màxima es va incrementar un 5% a cada exercici, fins a situar-se al final d’aquell període en 3.597 euros mensuals. El 2015, el Govern estatal la va apujar un 0,25% i el 2016 un altre 1%, per deixar-la en 3.642 euros. El 2017 la va incrementar un 3%, fins als 3.751,2 euros, quantia que es mantindrà en l’exercici 2018. Amb la pujada del 4% en el salari mínim, que s’aprovarà demà divendres en Consell de Ministres, la base mínima de cotització també s’incrementa en la mateixa proporció. D’aquesta manera, la base mínima de cotització en contingències comunes per a llicenciats i enginyers s’incrementarà des dels 1.152,9 euros mensuals a uns 1.199 euros, mentre que la d’ajudants no titulats, oficials i auxiliars administratius i subalterns passarà de 825,6 euros a prop de 858,6 euros mensuals el 2018. En el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA), la base màxima per al 2018 es mantindrà en 3.751,2 euros mensuals i la mínima, en 919,8 euros.

tracking