SEGRE

ESTADÍSTIQUES ANÀLISIS

Més de 17.000 pensions superen el salari mitjà a la província

Els ingressos mitjans dels treballadors en actiu són 17.512 euros i les prestacions se situen en 12.858 || Més de 68.000 persones grans no arriben a mileuristes

Els jubilats espanyols veuran incrementada la pensió en un 0,25%.

Els jubilats espanyols veuran incrementada la pensió en un 0,25%.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un informe recent apunta que els nous pensionistes cobren de mitjana cent euros més al mes que els nous contractats a Espanya, una publicació que posa de manifest el deteriorament dels salaris al llarg de la crisi. A la província de Lleida, de fet, hi ha un nombre significatiu de pensions, amb un total de 17.344, que superen de llarg el salari mitjà de la província, situat en els 17.512 euros anuals. En aquest sentit es desprèn de les dades de l’Agència Tributària sobre el mercat de treball i pensions elaborat amb informació del 2016.

En concret, té comptabilitzades 101.101 pensions a la província, amb una mitjana de 12.858 euros. És a dir, que la majoria dels pensionistes no assoleix ni tan sols els mil euros comptabilitzats en dotze mesos, menys encara si tenim en compte que les públiques tenen catorze pagues, incloent-ne dos d’extraordinàries.

Fins a 356 pensionistes cobren cada mes més que el que ingressen 68.083 jubilats en tot l’any

Cal tenir en compte que el fisc té comptabilitzades més pensions que les estadístiques de la Seguretat Social (98.384 en l’actualitat). En aquest cas, s’ha de tenir en compte que l’Agència Tributària inclou les pensions privades.

L’any passat, la pensió pública màxima de jubilació se situava en 2.567 euros mensuals, la qual cosa representa 35.938 euros any. Tenint en compte aquestes xifres, gairebé 4.600 lleidatans cobraven la pensió màxima o fins i tot més.

Crida l’atenció el cas de 356 contribuents de la província que van ingressar de mitjana 119.956 euros. És a dir, que van ingressar al mes (en dotze mensualitats) gairebé deu mil euros. Dit d’una altra manera, els seus ingressos mensuals equivalien al que cobraven com a màxim a l’any un total de 68.083 pensionistes de les comarques de Ponent. També és remarcable que 701 lleidatans més cobren de pensió gairebé tres vegades més que una assalariat mitjà a la província.

El 'sou' dels jubilats pujarà poc més de 2 euros a Lleida

El Consell de Ministres aprovarà avui la pujada d’un 0,25% de les pensions per a l’any 2018, la qual cosa es podria traduir en la revalorització mínima que preveu la llei.

Tenint en compte que, segons les últimes dades públiques, la pensió mitjana a Lleida se situa a 1 de desembre en la xifra de 811,94 euros al mes, aquesta revalorització tindrà un impacte mitjà de dos euros amb dos cèntims més al mes. En canvi, a nivell català, la pensió mitjana se situava fins a 1 de desembre en els 955,32 euros, la qual cosa faria que aquest augment del 0,25% es traduís en 2,4 euros més al mes.

Malgrat que aquesta pensió mitjana a Lleida ha significat un augment del seu valor de 2,05 punts respecte a l’any 2016, els sindicats alerten que les xifres, al costat de la inflació del país, conduiran a una pèrdua de poder adquisitiu dels pensionistes.

En el cas de les pensions contributives a la Seguretat Social, la suma mitjana a Catalunya va ascendir fins als 946 euros. En canvi, en el cas de les pensions no contributives, es van situar en els 356 euros de mitjana a Catalunya.

Per la seua part, des del sindicat UGT adverteixen que aquesta mesura anunciada reforçarà l’empobriment dels pensionistes catalans i espanyols, ja que, amb la reforma del sistema de pensions aplicada l’any 2014, els pensionistes han deixat de cobrar 673,87 euros aquest any per l’ascensió de la inflació catalana fins als 9,7 punts durant aquests anys i de l’espanyola fins al 7,7%.

Per a l’any 2018, el sindicat calcula que es podrien perdre uns altres 161 euros a causa de la inflació de l’1% que es preveu. UGT reclama la derogació de la reforma de les pensions i la restauració dels respectius índexs de revalorització anteriors a la reforma, que incrementaven les pensions d’acord amb la pujada de la inflació.

tracking