SEGRE

ESNOTICIA

“Molts jubilats de Lleida tenen problemes per arribar a fi de mes”

La Coordinadora de Jubilats constata la preocupació creixent entre el col·lectiu || Les pensions pugen el 0,25% quan la inflació ha augmentat un 1,2%

“Molts jubilats de Lleida tenen problemes per arribar a fi de mes”

“Molts jubilats de Lleida tenen problemes per arribar a fi de mes”M. GARRALÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La pensió mitjana de jubilació a la província de Lleida es va situar a dia 1 de desembre en 924,13 euros mensuals, un 15,17% menys que la mitjana catalana, que va assolir els 1.089,24 euros mensuals de mitjana, segons les últimes dades publicades pel ministeri d’Ocupació. La pensió mitjana de tot el sistema (que comprèn les de jubilació, incapacitat permanent, viudetat, orfandat i a favor de familiars) va assolir aquest any els 811,94 euros de mitjana a Lleida. Divendres, el Consell de Ministres va aprovar una pujada de les pensions del 0,25% per al 2018, però com que la inflació ha augmentat un 1,2%, tornaran a perdre poder adquisitiu per cinquè any consecutiu. D’aquesta manera, la pensió mitjana només s’incrementarà en 2,02 euros al mes, després que durant l’últim exercici únicament hagi pujat 1,98 euros.

Sobre aquest tema, la presidenta de la Coordinadora de Jubilats de Lleida ciutat, Dolors Arderiu, assenyala que “les persones grans amb qui tractem tendeixen a queixar-se poc, però es nota la seua preocupació, perquè veuen que amb les seues pensions és difícil portar una vida digna”. “Imagina’t un jubilat que necessiti pagar ajuda perquè l’acompanyin o hagi d’anar a la residència. No en té prou per pagar-ho i no hi ha ajuts”, afegeix. Arderiu indica que “actualment la gent gran ajuda molt els fills que no tenen una feina fixa, ja sigui cuidant els néts, dinant junts o d’altres maneres, i llavors veuen que no arriben a final de mes”. En aquest sentit, destaca que l’augment d’un 0,25% és insignificant en pensions de 600 o 800 euros. Així mateix, afirma que els preocupa especialment les persones que estan soles i que amb aquestes pensions no poden permetre’s cap assistència.

A nivell de l’Estat, la pensió mitjana en jubilació és d’1.071,01 euros al mes. Mentrestant, la pensió mitjana de tot el sistema és de 924,87 euros mensuals.

La despesa mensual de les pensions contributives de la Seguretat Social va assolir aquest any un nou rècord, arribant fins als 8.881 milions d’euros, la qual cosa implica un increment interanual de gairebé el 3 per cent (2,99%).

A més, per afrontar les pagues extres que es desemborsen al desembre, l’Estat es va gastar 17.500 milions, dels quals 7.792 milions es van treure del Fons de Reserva de la Seguretat Social (ja gairebé esgotat) i del Tresor Públic, i 8.881 milions de les contributives mensuals i les liquidacions de l’IRPF.

“Molts jubilats de Lleida tenen problemes per arribar a fi de mes”

“Molts jubilats de Lleida tenen problemes per arribar a fi de mes”M. GARRALÓN

tracking