SEGRE

FINANCES

Els Cierco requereixen a la CE revisar si la liquidació de BPA va vulnerar la normativa europea

Demanen de revisar el procés d’intervenció i resolució del banc andorrà

Una sucursal de la BPA.

Una sucursal de la BPA.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La família Cierco -accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA) fins la seua nacionalització- ha presentat un requeriment davant de la Comissió Europea (CE) perquè compleixi el seu deure de control" sobre el Principat d’Andorra quant a la transposició de les directives comunitàries a l’ordenació jurídica andorrana i revisi si el procés d’intervenció i resolució de BPA va vulnerar la normativa europea, han informat aquest dimarts en un comunicat i recull Europa Press en la seua pàgina web.

Els germans Higini i Ramon Cierco consideren que el procés es va realitzar sense respectar les garanties establertes per la normativa comunitària a l’efecte -la directiva de reestructuració i resolució d’entitats de crèdit-, d’obligat compliment al país andorrà en utilitzar l’euro com a moneda.

En l’escrit, presentat en la delegació de la CE a Madrid, alerten de la "passivitat i deixadesa" que, segons el seu parer, ha actuat l’òrgan de direcció de la Unió Europea.

Argumenten que la transposició de la directiva que va donar lloc a la llei andorrana de mesures urgents per implantar mecanismes de reestructuració i resolució d’entitats bancàries -eina legal en virtut de la qual s’està duent a terme el procés de resolució de BPA- va ser "parcial, precipitada i insuficient".

Entre les anomalies que s’adverteixen en l’escrit està el fet d’anunciar en alguns dels articles de la llei nacional mecanismes de protecció dels accionistes de les entitats "que després no s’implementen, no permetent cap tipus de compensació i convertint, per tant, una suposada expropiació en un espoli", argumenten.

Critiquen que, en canvi, la llei, sense que la directiva el contempli, treu tota responsabilitat als administradors encarregats del procés de resolució i fixa que només són els accionistes que ostenten més del 10% del capital social els qui han de fer front als càrrecs que s’imposen, "un llindar que la directiva comunitària en cap cas no preveu".

Segons l’escrit, aquesta actuació "suposa posar en dubte la serietat del Principat d’Andorra a l’hora d’assumir i complir compromisos internacionals", i suposa deixar indefensos els accionistes de BPA, que no han trobat satisfacció als seus drets legítims a les accions que s’han desenvolupat fins la data davant de les institucions andorranes, que obliga a reclamar-la necessàriament a la CE.

"PERJUDICIS MILIONARIS"

Els Cierco també deixen constància dels perjudicis milionaris que ha comportat l’aplicació de la directiva convertida en una llei nacional "arbitrària i irregular", no només a ells, sinó al conjunt de socis del banc, que es van veure privats dels seus títols de propietat sense poder defensar-se.

Així, exigeixen a la Comissió Europea que assumeixi la seua responsabilitat extracontractual pels danys causats en no haver complert la seua obligació de control i vigilància.

La reclamació no es xifra, però es recorda que la jurisprudència europea ha reconegut en altres casos el dret a compensacions a causa d’una deficient transposició d’una directiva.

tracking