SEGRE

PORCÍ COMERÇ

Rússia aixeca el veto sanitari al porcí però la UE seguirà sense poder exportar

Imatge d’arxiu d’una granja de porcs a Catalunya.

Imatge d’arxiu d’una granja de porcs a Catalunya.DEPARTAMENTO DE AGRICULTURA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Rússia va assegurar ahir que ha aixecat el veto a les importacions de porcs vius, carn porcina i altres productes derivats des de la Unió Europea, però en paral·lel manté la prohibició en el marc de l’embargament alimentari en resposta a les sancions europees per Ucraïna.

La UE prepara una demanda contra Rússia davant de l’Organització Mundial del Comerç (OMC) per exigir una compensació de 1.400 milions d’euros per les pèrdues ocasionades pel veto rus a les importacions de porc. El veto sanitari –introduït el gener del 2014, arran d’una epidèmia de pesta porcina africana en zones de la UE properes a la frontera amb Bielorússia– va ser aixecat oficialment fa un mes, però la prohibició a les importacions continua vigent en el marc de l’embargament alimentari. D’aquesta forma, Moscou entén que ha complert l’exigència de l’OMC i que per tant la compensació exigida per Brussel·les no està fonamentada. “No queda clar per quin motiu es presenta aquesta demanda. Nosaltres considerem que la legislació russa s’ha adaptat a les decisions de l’arbitratge de l’OMC”, va dir Maxim Medvédkov, director per a les negociacions comercials del ministeri d’Economia rus.

Mentrestant, el Govern rus va prolongar al juliol l’embargament als productes alimentaris occidentals fins a finals del 2018 en resposta a les sancions adoptades contra Moscou per la seua ingerència en Ucraïna. Sobre això, el líder rus, Vladímir Putin, va admetre que l’embargament és, en realitat, una mesura proteccionista encaminada a protegir el mercat agroalimentari rus, incapaç de competir amb les exportacions occidentals.

tracking