SEGRE

ESTADÍSTICA BALANÇ

L’IPC puja a Lleida un 1,2 per cent el 2017, més que salaris i pensions

Malgrat que la inflació és set dècimes inferior a la del 2016, colpeja les economies familiars || Catalunya tanca l’exercici en la mateixa taxa i Espanya, en l’1,1%

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els preus van augmentar un 1,2% a Lleida al llarg del 2017, com la mitjana del territori català i una dècima per sobre de l’estatal. Aquest increment se situa per sobre de les pujades dels salaris i les pensions, colpejant així un any més el poder de compra de les famílies. La província acaba l’any amb una inflació que està set dècimes per sota de la registrada durant tot el 2016. Els preus sumen 16 mesos seguits en positiu a les comarques de Ponent. D’altra banda, quant a la variació mensual, entre el novembre i el desembre l’IPC es va mantenir pla. Per demarcacions, els preus van escalar el 2017 a Lleida amb la mateixa intensitat que a Barcelona i Tarragona, un 1,2%. A Girona ho van fer un 1,4%.

Els preus van pujar a Catalunya un 1,2% durant tot el 2017, set dècimes menys que al llarg del 2016. Segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) fetes públiques ahir, entre el novembre i el desembre del 2017, els preus es van elevar dos dècimes.

Els preus sumen 16 mesos seguits en positiu a Ponent, segons l’Institut d’Estadística

A Catalunya, els carburants van pujar (4,2%) però no tant com a començaments d’any i destaca l’increment d’alguns aliments com els olis (9,7%) i les aigües, els refrescos i els sucs (9,2%), mentre que d’altra banda els paquets turístics baixen de preu un 1,2%.

L’any 2016 es va acabar amb la inflació més alta registrada a Catalunya des del mes de juliol del 2013, però la tendència d’aquest 2017 ha sigut diferent. Amb tot, la inflació encadena 17 mesos seguits en positiu a Catalunya.

Els carburants van continuar pujant de preu al desembre a Catalunya (un 4,2% interanual) però no tant com ho feien a començaments d’any: al febrer van arribar a incrementar-se un 16,2%. L’electricitat, el gas i altres combustibles van ascendir un 1,6%.

Els aliments i les begudes van pujar de mitjana un 2,1%. Va destacar l’increment dels olis i greixos (9,7%), l’aigua mineral, els refrescos i sucs (9,2%), els ous (5,7%), el peix (5,4%) i el marisc (5%). El tabac va pujar un 1,9%.

El lloguer de l’habitatge va augmentar un 0,8% durant tot l’any a Catalunya, segons l’INE, i els mobles i altres articles de la llar van baixar un -0,2%. El vestit i el calçat es va encarir un 0,6%.

Els béns i serveis relacionats amb el lleure i la cultura van baixar un 0,8%, i en aquest grup destaca el descens dels paquets turístics (-1,2%). El cost dels equips audiovisuals i fotogràfics van baixar un 3,1%.

D’altra banda, els restaurants i els hotels van costar un 1,7% més.

Els sindicats consideren que l’alça mitjana dels preus, de l’1,96% el 2017, ha restat poder adquisitiu als treballadors sota conveni, els salaris dels quals van experimentar un increment de l’1,43 %, així com als empleats públics (1%) i als pensionistes (0,25%).

Els salaris dels empleats públics han quedat congelats a l’espera que s’aprovin uns Pressupostos de l’Estat per al 2018 i les pensions registraran una alça del 0,25%.

Els salaris dels treballadors del sector privat depenen de les negociacions entre patronal i sindicats, que acaben de començar de cara a un acord per a aquest any, després que tanquessin el passat sense un pacte. La patronal va dir ahir que la inflació es moderarà en els propers mesos i que “qualsevol deteriorament de la competitivitat tindrà un efecte en el creixement de l’economia espanyola”.

tracking