SEGRE

RAMADERIA ANÀLISI

El preu del porcí perd la cota de l’euro per quilogram i se situa per sota dels costos

L’última baixada a Mercolleida col·loca la cotització del porc de Lleida a 0,999 euros el quilo || La valoració al tauler ha caigut gairebé un dotze per cent respecte a fa un any a la llotja

Imatge d’una explotació porcina catalana, un sector que afronta un descens de preus.

Imatge d’una explotació porcina catalana, un sector que afronta un descens de preus.TWITTER UNIÓ DE PAGESOS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El preu en origen del porcí es troba immers en una tendència a la baixa, habitual en aquestes dates però que ha fet que perdi la cota de l’euro per quilo. En concret, les últimes cotitzacions de Mercolleida han situat el porc de Lleida amb una valoració orientativa de 0,999 euros per quilo, per sota dels costos de producció. L’últim informe tècnic de l’Observatori del Porcí de la conselleria d’Agricultura del primer semestre de l’any passat situava els costos de producció en 1,02 euros per quilo, molt similar als de l’any anterior, quan estava xifrat en 1,03.

L’any passat, en les mateixes dates que ara, la cotització del porc a Mercolleida se situava en 1,132 euros el quilo. És a dir, en l’actualitat el preu orientatiu és un 11,74 per cent inferior al preu registrat en tauler ara fa un any. Aquest informe de l’Observatori recorda que s’ha de tenir en compte a l’hora d’analitzar els resultats del sector una sèrie de despeses i descomptes que xifra en 4,1 cèntims per quilo i que l’any 2017 es van mantenir invariables respecte a l’exercici anterior. És a dir, que el productor ve a cobrar de forma habitual uns quatre cèntims per sota del que marca el tauler.

El sector porcí va tancar el 2017 un exercici especialment satisfactori per a la producció, en què la cotització mitjana es va situar en 1,26 euros el quilo. El bon balanç es va aconseguir gràcies a una cabanya preparada i a l’obertura de nous mercats asiàtics com el de la Xina o el Japó, segons Juan Pedro Florido, d’ElPozo Alimentación.

Va arribar a qualificar d’històric el 2017 quan va recollir fa tot just un mes el premi PronosPorc a la categoria de porc d’engreix.

En aquest mateix fòrum, va avançar que les previsions apunten a un descens dels preus en aquest exercici que podria oscil·lar entre el 8 i el 10 per cent.

Més del 50 per cent de la producció es destina a l’exportació, per a la qual cosa el sector ha necessitat assolir un alt grau d’internacionalització i competitivitat, i ha penetrat i s’ha posicionat en un gran nombre de mercats exteriors (més de 120), fet que ha posicionat l’Estat espanyol com el tercer país del món en exportacions de carn de porcí i segon de la UE.

Els mercats exteriors són claus per als resultatsEl sector porcí espanyol, liderat per Lleida i Catalunya en conjunt, s’ha consolidat durant els últims anys com un dels mercats fonamentals a nivell mundial. En total, el conjunt de les exportacions de porcí (més de dos milions de tones) superen els 4.534 milions d’euros, la qual cosa implica el 86% en valor del total de les exportacions del sector carni espanyol i el 9,6% del total de les exportacions agroalimentàries d’Espanya, segons les dades de Datacomex elaborades per la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc).

tracking