SEGRE

CAMP CRISI

JARC insta a prendre mesures per evitar el crac de la fruita

Alerta de la desaparició de petits i mitjans productors || Sense reunir-se amb el ministeri fins que es proposin solucions

Camp de paraguaians a Ivars d’Urgell.

Camp de paraguaians a Ivars d’Urgell.EDGAR ALDANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El responsable sectorial de fruita dolça de JARC-COAG, David Borda, va exigir ahir al ministeri d’Agricultura que adopti mesures urgents per evitar que els petits i mitjans productors continuïn arruïnant-se després d’anys de pèrdues, veient-se obligats a arrancar les seues plantacions o a arrendar-les als grans propietaris. En aquest sentit, Borda va proposar reduir a zero els mòduls per a la fruita dolça en el càlcul de la renda del 2017 o establir línies de finançament bonificades i crèdits tous per afrontar aquesta campanya del 2018.

El portaveu de JARC-COAG va anunciar que l’organització no assistirà a més reunions amb els representants del ministeri d’Agricultura fins que no s’adoptin aquestes mesures “de xoc” que reverteixin la desaparició dels petits i mitjans productors fructícoles de Ponent i de la Franja. Igualment, Borda va deixar caure la possibilitat de convocar noves mobilitzacions davant de la innacció de l’Executiu central. Referent aquesta qüestió, va lamentar no haver obtingut resposta des del ministeri a les demandes plantejades en els mesos anteriors. “No confiem que hi hagi resposta” tampoc en aquesta ocasió, va concloure.

Borda: “Que el productor segueixi tenint il·lusió per produir” David Borda va alertar ahir que el sector de la fruita dolça lleidatà s’està esllanguint i que els petits i mitjans productors estan desapareixent. En aquest sentit, va afirmar que, si no es prenen mesures, “d’aquí a tres o quatre anys el 70 per cent de la producció quedarà en mans de les grans corporacions”, amb la qual cosa l’estructura productiva acabarà per assimilar-se al model californià, en el qual els agricultors tenen nul·la capacitat de decisió, ja que els productors latifundistes i les cadenes de distribució són els que negocien els preus.Borda va assenyalar que des de JARC-COAG només busquen “que el productor continuï tenint il·lusió per produir”. Així mateix, va assegurar que “no volem fer fora els grans, volem que apostin pels petits”.

tracking