SEGRE

LABORAL INFORME

Els treballadors de Lleida van fer 2,4 milions d'hores extres el 2017

Segons CCOO, que denuncia que equivalen a més de 1.200 llocs de treball || El sindicat afirma que la majoria de no remunerades afecta ocupació femenina

Romina Garcia i Ricard Bellera durant la presentació de l’informe.

Romina Garcia i Ricard Bellera durant la presentació de l’informe.CCOO CATALUNYA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els treballadors lleidatans van efectuar més de 2,46 milions d’hores extraordinàries durant l’any passat, la qual cosa equivaldria a la creació de més de 1.234 llocs de treball, segons un informe de CCOO de Catalunya presentat ahir a Barcelona. L’informe es basa en les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) del segon trimestre del 2017 –extrapolades a l’any complet– i en el qual s’explica que el nombre d’assalariats a la província de Lleida que van realitzar hores extres l’any passat, 4.742, suposen el 6,5 per cent del total de Catalunya (72.960 persones) d’un total de 2,7 milions de treballadors. Pel que fa a les hores extres no remunerades, sempre amb dades extrapolades del segon trimestre de l’any 2017, CCOO comptabilitza 36.925 assalariats en tot Catalunya, que van realitzar un total de 281.504 hores setmanals, dels quals 1.994 (5,4 per cent del total) es trobaven a la província de Lleida.

La mitjana setmanal se situa en les 7,6 hores per persona (pràcticament igual que el 2008, quan era de 7,8 hores) i la de les remunerades se situa en 11,2 hores, molt superior a fa deu anys, quan era de 6,9 hores. Segons aquest informe de CCOO de Catalunya, la majoria de treballadors que realitza hores extra són homes, amb contracte indefinit i jornada completa, del sector serveis i, concretament, de la categoria de tècnics i professionals científics i intel·lectuals, que inclou professions com enginyers, metges, advocats, científics i periodistes, entre moltes altres de nivell de qualificació mitjà-alt. Tanmateix, quan les hores extres no són remunerades, són les dones les més afectades (el 55 per cent), mentre que en el cas de les hores pagades, el perfil majoritari és masculí (el 60 per cent).

Encara que el sector serveis és el que té més treballadors fent hores extraordinàries, la indústria és l’àmbit en què el volum d’hores extres pagades és més elevat –més intensitat d’hores extres–, mentre que en el cas de les no retribuïdes, on es fan més hores és en els serveis –acumula fins al 78 per cent del total de les hores extrarodinàries no remunerades–.

En roda de premsa, el secretari de Treball i Economia de Comissions Obreres de Catalunya, Ricard Bellera, i la responsable de Mercat de Treball del sindicat i autora de l’estudi, Romina Garcia, van insistir que el volum de les hores extraordinàries a tot Catalunya recauen en treballs estables, la qual cosa fa pensar que part d’aquestes hores extres podria cobrir treball estructural i, per tant, impediria la creació de nous llocs de treball.

tracking