SEGRE

AGRICULTURA SECTORS

El ministeri rebutja pagar arrancades de fruita i defrauda el sector amb les propostes

A curt termini se centra a finançar quaranta milions en avals i promet rebaixes de mòduls || Fia bona part de les solucions al fet que el mateix sector aprofiti les oportunitats de finançament de la UE

Un moment de la reunió al ministeri amb les organitzacions agràries i cooperatives.

Un moment de la reunió al ministeri amb les organitzacions agràries i cooperatives.MINISTERIO DE AGRICULTURA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d’Agricultura va rebutjar ahir finançar un pla d’arrancada que reclama el sector de la fruita, en especial per a préssecs, nectarines i paraguaians i va decebre el sector amb les seues propostes, presentades en un esborrany amb una sèrie de mesures a curt i mitjà-llarg termini. Quant a l’arrancada, considera que “és molt difícil justificar la mobilització de recursos financers dels Pressupostos Generals de l’Estat, que han d’atendre moltes altres necessitats fins i tot més urgents, quan existeixen recursos disponibles finançats a través de la PAC, específics per a la gestió del sector, recursos que fins i tot en el passat han contribuït a augmentar la capacitat productiva actual”. A més, al·ludeix al fet que les arrancades “són subvencionables a través de plans operatius” de les organitzacions de productors.

El departament de Tejerina diu que arriben 42 milions de Brussel·les al sector, però en podrien ser 50

El ministeri dóna suport a crear-ne una i defensa que existeixin contractes homologats dins del sector

A curt termini, les propostes ministerials passen per una retallada dels mòduls de l’IRPF i perquè el ministeri contribuiria a la línia de finançament de SAECA amb dos milions d’euros de pressupost, de manera que es podrien finançar quaranta milions en avals per a préstecs a cinc anys amb un de carència a un tipus mitjà de l’Euríbor més 1,75 per cent. Quant a l’IRPF, el sector reclama que per als que no tributin per mòduls es passi del 5 al 10 per cent de despeses de difícil justificació. Respecte als avals, considera que, com a mínim, seria necessari doblar la partida.

Pel que fa a

les mesures a mitjà i llarg termini, el ministeri insisteix que el sector ha d’aprofitar millor les oportunitats que ofereix el marc d’ajuts comunitaris dins de l’organització comuna de mercat. Assegura que representa en l’actualitat una ajuda aproximada de 42 milions, que podria optimitzar-se fins a assolir els 50. De fet, bona part de les propostes passen per l’actuació del mateix sector a través de les organitzacions de productors i associacions d’aquestes organitzacions. Per exemple, al·ludeix a la possibilitat de crear una caixa de resistència per a situacions de crisi. El departament que dirigeix Isabel García Tejerina descarta la prohibició, encara que sigui temporal, de noves plantacions perquè contravé la normativa comunitària, encara que sí que al·ludeix a possibles controls per part de les autonomies de la sanitat i qualitat del material vegetal de noves finques.

Insisteix així mateix en aspectes recurrents, com la necessitat d’incrementar l’associacionisme i aconseguir organitzacions més grans, l’obertura de nous mercats exteriors o comptar amb informació real per poder planificar les campanyes i ajustar oferta i demanda. També dóna suport a una interprofessional el foment de contractes homologats com a via per acabar amb el sistema “a resultes”.

JARC-COAG anuncia mobilitzacions, les primeres avui a Saragossa JARC-COAG va anunciar ahir mobilitzacions a totes les zones fructícoles, que començaran avui mateix a Saragossa, davant del que considera insuficiència de les mesures plantejades ahir pel ministeri d’Agricultura. Així ho va explicar el responsable del sector de la fruita de JARC i COAG, el lleidatà David Borda, després de la reunió a Madrid. Va alertar d’abandó d’agricultors que no poden suportar els anys de crisi ni la falta de liquiditat i va insistir en la necessitat de mesures urgents, com la condonació de les quotes a la Seguretat Social, de l’IBI i la recuperació del màxim percentatge de subvenció estatal en la contractació de l’assegurança de la fruita. Va afirmar que han de dir “si volen un sector com a Califòrnia, dominat per unes quantes grans empreses o s’aposta per les empreses familiars i les pimes”. Per la seua banda, el líder d’Asaja a Lleida, Pere Roqué, va considerar que les mesures proposades són clarament insuficients i va remarcar la necessitat de continuar negociant per aconseguir un veritable pla de futur per al sector fructícola i milers de famílies d’agricultors.

tracking