SEGRE

De Guindos assegura que la nova llei hipotecària protegeix els deutors vulnerables

El ministre d'Economia, Luis de Guindos.

De Guindos assegura que la nova llei hipotecària protegeix els deutors vulnerablesEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, ha assegurat aquest dijous que la nova llei hipotecària servirà per elevar la protecció dels consumidors i ha afirmat que protegeix els més vulnerables ja que es complementa amb les noves normes sobre suspensió de llançaments. Durant la seua intervenció en el debat a l’esmena a la totalitat que ha presentat el grup parlamentari d’Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea, De Guindos ha demanat a la formació morada que reconsiderin aquest veto perquè el projecte de llei abaratirà les comissions i reforçarà la transparència i la protecció als deutors hipotecaris. Ha explicat que es tracta d’una norma que trasllada una directiva europea i que fins i tot va més allà de la que demana Europa, ja que amplia la seua aplicació als autònoms.

De Guindos ha incidit que s’abarateixen les comissions per cancel·lació anticipada, es redueixen les comissions per conversió de préstecs de tipus variable a fix i aquestes desapareixen a partir del quart any de la hipoteca per a tots els contractes ja en vigor, a més que es reforça el control sancionador per a notaris i registradors. "El Govern ha anat mes allà per la rellevància social de l’habitatge i per les implicacions que té el contracte més important que firmen els ciutadans al llarg de la seua vida", ha argumentat el ministre.

De Guindos ha explicat que sobre les clàusules de venciment anticipat dels préstecs la nova norma estableix que durant la primera meitat de la vida del préstec hi haurà d’haver nou quotes impagades o l’equivalent al 2 % del capital prestat i durant la segona meitat de la vida del préstec, seran necessàries dotze quotes impagades o el 4 % del capital prestat. Mesura que regirà amb efectes retroactius.

A més ha recordat que s’establirà un contracte hipotecari tipus a què es podran acollir les parts si el veuen oportú i els bancs tindran l’obligació de fer una fitxa d’advertiment estandarditzada que informi sobre clàusules "sensibles" i sobre les quotes a pagar segons la potencial evolució del tipus d’interès, en cas de ser variable.

També es prohibeix a l’entitats la venda de productes vinculats a les hipoteques com les assegurances de vida i la possibilitat que el consumidor pugui sol·licitar en qualsevol moment de la vida del préstec la conversió -en euros o en la divisa en la qual percep la majoria dels ingressos-, del crèdit en moneda estrangera, amb la qual cosa s’eliminen els problemes plantejats per les hipoteques anomenades multidivises.

tracking