SEGRE

TRANSPORTS BALANÇ D?UNA DÈCADA

L'AVE a Barcelona ha beneficiat Lleida, però sense arribar a complir les expectatives

Usuaris i institucions destaquen que facilita treballar a la capital catalana sense canviar de residència i ha ajudat a captar empreses || Ha transportat més de 5 milions de viatgers entre les dos ciutats

277332_1.jpg

277332_1.jpgLLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 20 de febrer del 2008, un comboi de l’AVE va unir per primera vegada Lleida i Barcelona en menys d’una hora de viatge. Avui es compleixen 10 anys d’aquesta estrena i empresaris, administració i viatgers fan un balanç positiu d’un servei que ha transportat més de 5 milions de persones entre la capital de Ponent i la capital catalana i 85 milions entre Barcelona i Madrid. “L’alta velocitat i la connexió amb Barcelona va suposar un element vital per a la comunicació a Lleida: sense l’AVE el parc científic de Gardeny hauria estat impossible”, destaca el tinent d’alcalde, Rafael Peris. “Va permetre que moltes empreses s’instal·lessin a Lleida per les seues comunicacions i que molts lleidatans amb treball a Barcelona poguessin anar i tornar el mateix dia sense la necessitat de mudar-se”, recalca.

Precisament, aquest últim cas és el de Gerard Chalons. “Des del 2009 utilitzo l’Avant perquè treballo a Barcelona i l’uso cada dia. En aquest sentit, l’alta velocitat m’ha canviat la vida, ja que si no hagués passat per Lleida m’hauria vist obligat a mudar-me”. Tot amb tot, Chalons també critica que “s’hauria de millorar la flexibilitat dels abonaments, ja que així els utilitzaria més gent i el cost del viatge en general seria més barat”. Aquesta opinió és compartida per un altre usuari diari de l’alta velocitat com Marc Lana, que també viu a Lleida i treballa a Barcelona. “Estaria bé poder utilitzar trens AVE per a l’Avant, així s’omplirien els trens i es reduirien els costos.” Al seu torn, destaca que aquelles dos hores diàries amb tren “em permeten fer les meues coses, com veure sèries, estudiar, avançar feina... són dos hores que tens per a tu”, destaca Lana. Els empresaris també valoren positivament l’impacte de l’AVE a Lleida, encara que reconeixen que les expectatives inicials eren molt més més altes, com per exemple que veïns de Barcelona i els seus voltants vindrien a viure a Lleida i s’incrementaria la construcció de pisos. “Ens va posar al mapa, va suposar un gran avenç, les expectatives eren molt altes, però el balanç és molt positiu”, diu Pilar Pallàs, presidenta dels promotors lleidatans. Al seu torn, el president de la Cambra de Comerç, Joan Simó, valora que “no pensàvem que la crisi afectés tant les previsions. L’AVE ha beneficiat els ciutadans i empreses lleidatanes, però no tant com s’esperava”.

“Gràcies a l’AVE puc anar a Barcelona a treballar i tornar cada dia a Lleida” diu un usuari

Des de la Federació de Comerç, la presidenta, Maria Rosa Eritja, diu que l’AVE “ens va donar rapidesa i qualitat de vida i ens va connectar amb altres ciutats, però les expectatives van ser molt altes i que parés a Tarragona ens va perjudicar empresarialment”, conclou.

277332_2.jpg

277332_2.jpgLLEONARD DELSHAMS

277332_3.jpg

277332_3.jpgLLEONARD DELSHAMS

tracking