SEGRE

La inversió de l'Estat a Catalunya va caure un 23% el 2017, segons els contractistes

Operaris en una construcció.

La inversió de l'Estat a Catalunya va caure un 23 % el 2017, segons els contractistesEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La inversió de l’Estat a Catalunya va caure l’any passat un 23%, fins els 218 milions d’euros, segons la Cambra Oficial de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC), que ha qualificat de "drama" aquesta situació i ha situat el Govern a canviar la seua política inversora en aquesta comunitat. El president de la CCOC, Joaquim Llansó, ha explicat aquest dimecres que el sector de la construcció va créixer l’any passat un 5,3 % a Catalunya, encara que continua presentant valors molt inferiors a la mitjana dels últims vint anys.

La inversió privada va liderar aquest creixement, amb un augment del 9% dels metres quadrats d’edificació encarregats, mentre que la licitació pública es va mantenir molt per sota de les necessitats reals de l’economia catalana, que la CCOC considera que s’hauria de situar en el 2,2 % del PIB català, el que es tradueix en uns 5.000 milions d’euros d’inversió anual.

Tanmateix, la inversió pública va sumar l’any passat un total de 1.690 milions d’euros, "un terç del que seria l’ideal", ha detallat Llansó.

Encara així, aquesta xifra és un 49,4% superior a la de 2016, impulsada per la millora de les licitacions de les administracions locals, que van créixer més d’un 90 %, fins els 1.046 milions, i de la Generalitat, que es van incrementar un 43 %, amb 426 milions, fins representar una quarta part del total.

La inversió de l’Administració General de l’Estat, en canvi, va caure en 66 milions (-23 %), fins els 218 milions, incloent la d’organismes amb ingressos propis d’explotació, com Aena, Adif, Renfe o Correus.

En roda de premsa, Llansó ha destacat que aquest resultat no només és molt inferior a la mitjana dels últims deu anys, sinó a les expectatives que fa un any va generar el president del Govern, Mariano Rajoy, en anunciar una inversió de 4.200 milions d’euros en infraestructures a Catalunya fins 2020. "La inversió pública és un drama. El que no pot fer un Estat és ser a Catalunya amb 200 o 300 milions d’euros a l’any. Existeix un tema claríssim de falta d’inversió, fa anys que l’Estat no està invertint a Catalunya", ha denunciat Llansó.

Els contractistes catalans creuen a més que el Govern té "un problema de credibilitat", ja que de forma reiterada ha anunciat inversions en Catalunya que no s’han complert.

Els empresaris tenen la sensació, no obstant això, que l’actual ministre de Foment, Íñigo de la Serna, "ha pres nota" de la situació i "és conscient que l’Estat ha de canviar la seua política respecte a Catalunya" i impulsar la inversió en infraestructures.

Les previsions de la CCOC apunten que el 2018 continuarà la tendència moderadament alcista del sector privat, mentre que romandrà la incertesa en el públic a causa de la falta de pressupostos estatals i de govern a Catalunya. "No sabem què passarà a Madrid i a Catalunya i nosaltres el que necessitem és estabilitat política, jurídica i econòmica", ha remarcat Llansó.

El cert és que el sector de la construcció "segueix lluny de la recuperació" i de l’activitat que registrava abans de la crisi, malgrat que existeixen indicadors positius que constaten una millora.

tracking