SEGRE

LABORAL

La justícia europea diu que és legal acomiadar dones embarassades en un ERO

El Tribunal de Justícia de la UE dóna la raó a Bankia sobre l’acomiadament d’una treballadora

La justícia europea diu que és legal acomiadar dones embarassades en un ERO

La justícia europea diu que és legal acomiadar dones embarassades en un EROEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va donar aquest dijous la raó al banc espanyol Bankia sobre l’acomiadament d’una treballadora embarassada en el marc d’un acomiadament col·lectiu, en considerar que no viola la legislació comunitària.

Segons els jutges europeus, en aquests casos l’empresa "ha de comunicar a la treballadora embarassada els motius que justifiquen l’acomiadament i els criteris objectius seguits per designar els treballadors afectats per l’acomiadament".

El tribunal assenyala que la directiva sobre la seguretat i la salut de la treballadora embarassada no s’oposa a una normativa nacional que permeti l’acomiadament d’una treballadora embarassada amb motiu d’un acomiadament col·lectiu.

El cas es refereix a l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) que Bankia va posar en marxa el 2013, que va afectar entre altres a una dona embarassada que va decidir presentar una demanda davant d’un jutjat de Barcelona, que es va pronunciar a favor de l’entitat bancària.

L’afectada va recórrer davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el qual es va dirigir al seu torn a la cort de Luxemburg.

Els jutges europeus deixen clar en primer lloc que violaria la normativa comunitària una decisió d’acomiadament adoptada per raons essencialment relacionades amb l’embaràs de la treballadora.

Tanmateix, es respecta el Dret europeu quan la decisió d’acomiadament es pren entre el començament de l’embaràs i el final del permís de maternitat per raons no relacionades amb l’embaràs i sempre que l’empresa comuniqui per escrit l’acomiadament i els motius que ho justifiquen.

També és compatible amb la legislació europea una llei nacional que permeti a l’empresa acomiadar una d’embarassada en el marc d’un acomiadament col·lectiu sense comunicar-li més motius que els que justifiquen aquest acomiadament col·lectiu, sempre que s’indiquin els criteris objectius seguits per designar els treballadors afectats.

Per tant, la legislació europea només exigeix a l’empresa exposar per escrit els motius no inherents a la persona de la treballadora embarassada pels quals efectua l’acomiadament col·lectiu (motius econòmics, tècnics, organitzatius o de producció de l’empresa) i indicar a l’embarassada els criteris objectius seguits per designar els treballadors afectats per l’acomiadament.

tracking