SEGRE

PRESTACIONS SOCIALS

Quants cotitzadors a la Seguretat Social per pensionista hi ha a Lleida?

La relació ha caigut significativament després de la crisi i la previsió és negativa

Una protesta en defensa de les pensions davant del Congrés.

Una protesta en defensa de les pensions davant del Congrés.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’envelliment de la població i l’augment de l’esperança de vida, unit als alts nivells d’atur registrats a l’Estat espanyol durant la crisi, han posat en perill la sostenibilitat del sistema públic de pensions. Abans de la recessió, la mitjana estatal era de 2,5 de cotitzadors per pensió. Tanmateix, en l’actualitat, amb prou feines hi ha dos cotitzadors per cada prestació.

En aquest sentit, a les comarques lleidatanes hi ha 179.473 afiliats a la Seguretat Social per sostenir 98.361 pensions. El resultat mostra 1,82 afiliats per prestació, una xifra inferior a la mitjana espanyola.

El 2060 hi haurà 7,9 jubilats per cada 10 persones en edat laboral, davant dels 3 que hi ha ara, segons l’INE

Segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), els majors de 65 anys el 2050 representaran el 32 per cent de la població, el doble que el 2008. A més, avui dia estem al voltant dels 3 jubilats per cada 10 persones en edat laboral, és a dir, entre 16 i 65 anys. Però el 2060, l’INE preveu que aquesta relació sigui de 7,9 a 10.

En altres paraules, cada vegada hi haurà menys contribuents per sostenir les prestacions de més pensionistes.

Precisament ahir, el president del Govern central, Mariano Rajoy, va assegurar davant del Congrés dels Diputats que la millor fórmula per garantir la sostenibilitat futura del sistema públic de pensions i aconseguir mantenir el poder adquisitiu de les prestacions és la creació d’ocupació, a banda de continuar fent reformes dins del marc del Pacte de Toledo.

A més, Miguel Arenas, del col·lectiu Ronda, va denunciar que l’objectiu de reducció del dèficit públic “es construeix sobre l’empobriment dels pensionistes” i va subratllar que “la desvinculació de la revisió anual de les pensions de l’IPC ha reduït el nostre poder adquisitiu”.

Exigeixen un “tracte digne” i més augment de les prestacions La Marea Pensionista i la Coordinadora per a la Defensa del Sistema de Pensions han convocat avui manifestacions arreu de l’Estat (a la ciutat de Lleida serà a la plaça Sant Joan a partir de les 10.30 hores) per “exigir un tracte digne” i protestar contra “una insuficient pujada de les pensions”, segons la plataforma Marea Pensionista.

tracking