SEGRE

LABORAL ACOMIADAMENTS

Les embarassades poden perdre la feina en un ERO

Sentència de la Justícia europea

Imatge d’una vista del Tribunal de Justícia de la UE.

Imatge d’una vista del Tribunal de Justícia de la UE.TRIBUNAL DE JUSTICIA DE LA UNIÓN EUROPEA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Justícia de la UE (TUE) va dictaminar ahir que una treballadora embarassada pot ser acomiadada en el marc d’un acomiadament col·lectiu, encara que en aquest cas l’empresari ha de comunicar a l’empleada els motius que justifiquen l’acomiadament i els criteris objectius que l’empresa ha seguit per designar els treballadors afectats per l’acomiadament.

La sentència respon a la qüestió elevada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sobre el cas d’una empleada de Bankia que va ser acomiadada el novembre del 2013, estant embarassada, en el marc d’un acomiadament col·lectiu de l’entitat financera.

L’empresari ha de dir a l’embarassada els motius que justifiquen el seu acomiadament

En concret, la Justícia europea conclou que la directiva sobre seguretat i salut de treballadores embarassades no s’oposa a una llei nacional que permet l’acomiadament d’una embarassada amb motiu d’un acomiadament col·lectiu. El TUE explica que una decisió d’acomiadament que s’hagi pres per raons “essencialment relacionades amb l’embaràs” és “incompatible amb la prohibició d’acomiadament” que recull la directiva, però si s’ha pres atenent raons no relacionades amb l’embaràs “no és contrari a la directiva” si l’empresari comunica per escrit els motius justificats d’acomiadament. A més, recorda que la directiva no obliga a prioritzar la permanència en l’empresa ni una prioritat de recol·locació a les treballadores embarassades que hagin donat a llum o en període de lactància.

tracking