SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

El TS deslliura la banca d'abonar els impostos al constituir les hipoteques

Les entitats financeres només pagaran la part de despeses notarials i registre || OCU i Facua estimen que els consumidors deixaran de rebre de mitjana 2.500 euros

Una promoció de pisos de nova construcció a la venda a Lleida.

Una promoció de pisos de nova construcció a la venda a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem va dictaminar ahir que són els clients els que han de pagar l’Impost de Transmissions Patrimonials (ITP) i Actes Jurídics Documentats (AJD) en la constitució d’hipoteques, d’acord amb el que va pactar el Ple de la Sala Primera de l’alt tribunal, que dóna d’aquesta manera la raó a les entitats financeres.

En concret, la sentència del Suprem només estima en part els dos recursos presentats i estableix que per la constitució del préstec, el pagament incumbeix el titular de la hipoteca, però en canvi pel timbre dels documents notarials, l’impost correspon a la matriu, que s’abonarà “per parts iguals” entre el prestador i prestatari, i el corresponent a les còpies, per qui les sol·liciti.

Es dóna la circumstància que en una sentència de l’any 2015 el Suprem sí que va dictaminar l’“abusivitat” d’una clàusula que, “sense negociació i de manera indiscriminada”, atribueix tot el pagament de les despeses i impostos al consumidor, malgrat que la llei en fa una distribució, i per tant va declarar nul·les totes les clàusules que imposaven al client tots els costos de concertació del contracte i del pagament de tots els tributs en els quals el subjecte passiu és el banc.

El setembre de l’any passat, el jutjat de primera instància número 5 de Lleida va dictar la primera sentència a Ponent que obligava un banc a assumir les despeses derivades de la firma d’una hipoteca.

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) i Facua-Consumidors en Acció van lamentar la decisió del Suprem i van estimar que els consumidors hauran de pagar de mitjana 2.500 euros per hipoteca.

La firma d’hipoteques va baixar un 12,2% a Lleida el 2017

El nombre d’hipoteques constituïdes sobre habitatges a la província de Lleida va disminuir un 12,2% el 2017 respecte a l’any anterior, fins a sumar-ne 1.828, segons les dades difoses ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Per la seua part, el nombre de cancel·lacions va baixar l’any passat un 17,7 per cent, fins a les 153. D’altra banda, l’euríbor a un any –l’indicador que més s’utilitza a l’Estat per calcular la quota de les hipoteques– ha tancat el febrer en el -0,191 per cent, la qual cosa significa que ja fa vint-i-cinc mesos que es troba per sota de zero, des del febrer del 2016, i seguirà així durant tot el 2018, segons els experts consultats.

tracking