SEGRE

CONSUM

La inflació puja a Lleida dos dècimes al febrer

Per la pujada de l’electricitat

La inflació puja a Lleida dos dècimes al febrer

La inflació puja a Lleida dos dècimes al febrerEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’índex de preus de consum (IPC) es va situar el febrer en l’1,1% interanual, cinc dècimes per sobre de la pujada de preus de gener, que va ser del 0,6 %, a causa de l’encariment de l’electricitat que l’any passat es va abaratir. A Catalunya, Girona i Tarragona han experimentat repunts de la inflació de tres dècimes al febrer, mentre que la pujada ha estat de dos dècimes a Barcelona i Lleida. Quant a la taxa interanual, Barcelona i Girona presenten els valors més alts, ambdues amb un 1,4%, seguides de Lleida (1,2%) i Tarragona (1,1%).

Segons les dades que publica l’Institut Nacional d’Estadística (INE), l’IPC acumula disset mesos consecutius en positiu, encara que se situa en una línia més moderada que la mitjana anual del 2 % que es va registrar en el conjunt de 2017.

En concret, els preus de l’habitatge van registrar al febrer un increment interanual de l’1,4 % (davant el descens del 2 % mes passat), a causa de l’encariment de l’electricitat, que l’any passat es va abaratir, i malgrat el descens de preus del gasoil per a calefacció.

El lleure i la cultura van augmentar els seus preus el 0,6 %, davant el descens del mes passat, a causa d’un encariment més gran dels paquets turístics.

Els mateix va ocórrer Amb els preus de les comunicacions, que van augmentar el 2,3 % (gairebé un punt i mig més), per un encariment més gran dels serveis empaquetats de telefonia; i els d’altres béns i serveis (el 0,8 % amb quatre dècimes més), per l’alça dels articles i productes per a la cura personal.

Entre els grups que van exercir una influència a la baixa dels preus destaca el transport, que va moderar set dècimes el creixement fins l’1,1 % per l’abaratiment dels carburants.

També van afectar els aliments i begudes no alcohòliques, els preus de les quals van créixer el 0,9 % (quatre dècimes menys), a causa que els llegums i hortalisses es van abaratir aquest any, mentre que l’any passat es van encarir.

Una vegada eliminats els elements més volàtils de la cistella de la compra (energia i aliments frescos), la inflació subjacent es va augmentar tres dècimes i es va alinear amb l’índex general en l’1,1 %, una cosa que no ocorria des d’octubre de 2014.

En taxa mensual, l’IPC va registrar al febrer un ascens del 0,1 %, davant el descens de l’1,1 % que va marcar al gener i del 0,4 % que va comptabilitzar el mateix mes de l’any passat.

Aquesta millora va estar motivada per l’augment de preus del lleure i la cultura, per l’encariment dels paquets turístics, i per les comunicacions, per la millora dels serveis empaquetats de telefonia.

Així mateix van influir a l’alça els hotels, cafès i restaurants, per l’encariment dels serveis d’allotjament i restauració; i l’habitatge, per la pujada de l’electricitat i malgrat el descens del gasoil per a calefacció.

D’altra banda, van tractar de contenir els preus el vestit i el calçat, pel final de les rebaixes; el transport, per la baixada de carburants i lubricants; i els aliments i begudes no alcohòliques, pel descens del peix fresc, de la carn i els llegums i hortalisses fresques, i pesi a l’alça de la fruita.

L’increment dels preus en va accelerar el febrer en totes les comunitats autònomes respecte a gener, marcant les millores més grans en la Comunitat Valenciana (1,1 %) i La Rioja (0,9 %), on les taxes van créixer 7 desenes en ambdues.

Per la seua part, Castella i Lleó (0,8 %), Castella-la Manxa (0,9 %) i Galícia (0,9 %) van experimentar la millora més moderada de la inflació, amb només tres dècimes de diferència respecte a l’alça interanual de gener.

L’índex de preus de consum harmonitzat -que mesura l’evolució dels preus amb el mateix mètode a tots els països de la zona de l’euro- es va situar el febrer en l’1,2 %, cinc dècimes per sobre del registrat el mes anterior.

L’IPC a impostos constants (IPC-IC) es va situar en l’1,1 %, la mateixa que l’índex general.

tracking