SEGRE

LABORAL MOBILITZACIÓ

La primera aturada de 24 hores a Andorra en 85 anys provoca llargues cues a la frontera

Els empleats públics protesten contra la nova llei de la funció pública que prepara el Govern || Els sindicats qualifiquen la jornada d’“èxit absolut” i l’Executiu xifra en un 28 per cent el seguiment

Dos policies andorrans observen com els vaguistes bloquegen la frontera de la Farga de Moles.

Dos policies andorrans observen com els vaguistes bloquegen la frontera de la Farga de Moles.FERNANDO GALINDO / DIARI D’ANDORRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els funcionaris andorrans van protagonitzar ahir la primera jornada de vaga de vint-i-quatre hores des del 1933 per protestar contra la nova llei de la funció pública que prepara el Govern d’Antoni Martí. A primera hora del matí, els empleats de la duana de la Farga de Moles que cobrien els serveis mínims van iniciar una vaga de zel revisant un per un tots els camions que arribaven al lloc fronterer. Això va generar llargues cues i va fer enfadar els transportistes. “Sempre en sortim perjudicats els mateixos”, va explicar Francisco Tena, camioner de Guissona. Cap a les 10 del matí, uns tres-cents vaguistes van tallar el pas de vehicles en aquesta frontera de forma intermitent. Igualment, van ocupar durant uns quants minuts la planta baixa de la seu de l’Executiu andorrà i van interrompre la circulació al Prat de la Creu. Tot seguit, van llegir un manifest a la plaça del Consell i van esbroncar els membres del Govern quan van sortir de la sessió parlamentària exigint la seua dimissió.

Lara Vilamala, representant del col·lectiu de funcionaris de la policia d’Andorra, va manifestar que aquesta vaga respon a la nul·la voluntat de l’Executiu de negociar. “Som aquí perquè ens han intentat modificar unes condicions laborals que vam pactar quan vam iniciar la nostra carrera. Hem volgut negociar amb el Govern i no hi ha manera.” Així mateix, el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra, Gabriel Ubach, va qualificar la jornada d’“èxit absolut” i va acusar l’Executiu d’Antoni Martí de provar d’imposar-los condicions. Per la seua banda, la ministra de Funció Pública, Eva Descarrega, va explicar que, malgrat les protestes, la nova normativa començarà el tràmit parlamentari d’aquí a uns dies, tal com estava previst. De la mateixa manera, va subratllar que les propostes acordades amb els representants sindicals s’incorporaran al text final a través d’esmenes. No obstant, va rebutjar de ple la possibilitat de reduir la jornada laboral funcionarial a trenta-cinc hores, encara que va indicar que el Govern acceptaria flexibilitzar els horaris si se’n manté el còmput.

El Govern tanca la porta a reduir la jornada laboral dels funcionaris a 35 hores, com reclamen

El cap de l’Executiu, Antoni Martí, va assegurar en aquest sentit que l’aturada va ser secundada per 590 funcionaris dels 2.100 que hi ha a Andorra, un 28%, i va apuntar que el seguiment va ser majoritari en l’àmbit de l’educació, amb el 52% del personal en vaga. Martí va lamentar les “paraules gruixudes” que li van proferir a ell i als seus ministres.

La vaga general, un dret per explorar al país dels Pirineus Andorra va descobrir les vagues la dècada de 1930. Els obrers de les Forces Hidroelèctriques d’Andorra (FHASA) van protagonitzar tres aturades generals, l’última el 1933, pels baixos salaris i la durada de la jornada. Sis dècades després, la Constitució del 1993 va consagrar el seu dret a crear sindicats i va establir que podrien defensar els seus interessos de la forma en la qual marqués la llei, cosa que es va traduir en el reconeixement del dret de vaga. Han hagut de passar vint-i-cinc anys perquè es presentés davant del Consell General, el parlament, la norma que ha de regular-ho. Actualment està en procés de tramitació i pendent d’aprovació. No obstant, els sindicats del Principat tampoc havien arribat a plantejar des del 1933 una vaga general. La més important és la d’ahir. Anteriorment, els funcionaris ja havien protagonitzat mobilitzacions parcials en determinades franges horàries.

tracking