SEGRE

ECONOMIA

Alerten de l'“esclat social” si no milloren les pensions

Manifestacions en més d’un centenar de poblacions || Unes 30.000 persones assisteixen a la marxa convocada a Barcelona

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Malgrat la baixada de les temperatures i el mal temps, més de 1.500 lleidatans es van donar cita ahir a la plaça Sant Joan per exigir unes pensions “dignes” i protestar contra l’actual sistema de revalorització d’aquestes prestacions. En aquest cèntric espai de la capital de Ponent, no únicament hi va haver lloc per a la protesta, sinó que també es van fer presents les històries amagades rere els rostres dels centenars de persones que van expressar cansament amb l’actual situació. “Per unes pensions dignes” va ser la frase més recurrent. En aquest sentit, la major part dels concentrats eren pensionistes, com Leonardo, veí de la capital del Segrià, que va explicar que “mentre ens apugen la pensió un 0,25%, la vida s’encareix per sobre de l’1 per cent” i va avisar que “el més greu” encara ha d’arribar perquè, si no s’hi posa remei, encara baixaran més. Idèntica preocupació va manifestar María Teresa, La Peixatera d’Almenar, que va expressar el desig que “els nostres fills i els nostres néts tinguin una pensió una mica millor que la que tenim”.

Entre els congregats per la Marea Pensionista i la Coordinadora Estatal per la Defensa del Sistema Públic de Pensions, hi havia a més joves i, fins i tot, nens, que també van corejar consignes com “Rajoy lladre, torna la pensió” i van entonar cants com L’estaca.

Els sindicats van advertir el PP que les mobilitzacions augmentaran si no canvia la política econòmica

Entre arengues i cançons, els coordinadors de la Marea Pensionista van assenyalar la necessitat d’un canvi profund en el model públic de pensions per garantir-ne la sostenibilitat i van insistir a reclamar “el que els correspon” per poder tenir “una vida digna”. Igualment, l’economista lleidatà Ramon Morell va demanar “voluntat política” als governants per fer un cop de timó, acabar amb la precarietat al treball introduïda per la reforma laboral del 2012 i, així, atallar el dèficit que tenen les pensions des de la seua aprovació.

“Us penseu que és casualitat que l’any de la reforma laboral fos el primer en el qual hi va haver números rojos a la Seguretat Social?”, va dir.

Els manifestants es van confessar indignats i farts de promeses incomplertes pels polítics. “És una vergonya que la ministra d’Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, digui que els pensionistes no podem queixar-nos perquè ja ens apugen un 0,25 per cent”, va criticar Valentín González, un altre jubilat lleidatà. “Aquest augment tan baix és un engany”, es queixava també Toni Capell, també jubilat de la capital, a les portes de la subdelegació del Govern central a Ponent, on va acabar la manifestació. “Jo no tinc una mala pensió però, si no hi som tots, potser els que tinguin una pensió molt més baixa ho continuaran passant malament”, va subratllar.

Però, a part de a Lleida, altres localitats de la demarcació com Tremp van realitzar les seues concentracions. Unes cent cinquanta persones es van concentrar a la capital del Pallars Jussà per reivindicar “pensions públiques dignes” convocats pel Col·lectiu de Pensionistes del Pallars.

Madrid

Desenes de milers de persones es van mobilitzar ahir, malgrat la meteorologia, a tot l’Estat espanyol per defensar el sistema públic de pensions i exigir unes prestacions dignes. A Madrid unes 15.000 persones, segons la delegació del Govern, van assistir a la manifestació convocada per la Mesa Estatal pel Blindatge de les Pensions (MERP), que va arrancar al matí amb cert retard per la pluja.

A la tarda, una segona protesta va ser convocada per la Coordinadora Estatal de Defensa de les Pensions a la Puerta del Sol. A Barcelona, unes 30.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, es van unir a la marxa convocada sota el lema “defensem les pensions d’avui i demà”. El recorregut va començar a la plaça Urquinaona i va acabar davant la delegació del Govern.

Per la seua part, els principals sindicats, CCOO i UGT, van alertar d’un “esclat social” i un augment de les mobilitzacions si el Partit Popular no canvia les polítiques econòmiques. En aquest sentit, el secretari general de CCOO, Unai Sordo, va instar el Govern a prendre nota dels centenars de mobilitzacions que van tenir lloc per tot el territori estatal per exigir unes pensions dignes. Per la seua banda, el secretari general d’UGT, Pepe Álvarez, va assegurar que l’Executiu de Mariano Rajoy ha d’entendre que hi ha una majoria als carrers que no accepta una pujada del 0,25 per cent i va demanar tornar al camí anterior al 2011.

Rajoy diu que les pensions pujaran “el que puguem” El president del Govern central, Mariano Rajoy, va assegurar ahir durant un acte del Partit Popular a Marbella, a Andalusia, que les pensions pujaran “el que puguem”. Ara bé, el dirigent va matisar la promesa explicant que farà “un gran esforç” però que “no poden apujar el que no puguem”. En aquest sentit, va defensar les polítiques econòmiques portades a terme pel Partit Popular i va assegurar que, si es mantenen, “en el futur, podrem tenir pensions millors”. Per la seua part, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va criticar el Govern central per “provar de privatitzar” els guanys de la recuperació econòmica i va acusar el PP “bunqueritzat”. El secretari d’Organització de Ciutadans, José Manuel Villegas, va assegurar que la dignitat dels pensionistes només es pot defensar amb els Pressupostos, mentre que el secretari d’Organització de Podem, Pablo Echenique, va dir mostrar-se fart que el Govern central prengui per “idiotes” els espanyols.

286422_1.jpg

286422_1.jpgLLEONARD DELSHAMS

286422_2.jpg

286422_2.jpgLLEONARD DELSHAMS

286422_3.jpg

286422_3.jpgLLEONARD DELSHAMS

286422_4.jpg

286422_4.jpgLLEONARD DELSHAMS

286422_5.jpg

286422_5.jpgLLEONARD DELSHAMS

286422_6.jpg

286422_6.jpgLLEONARD DELSHAMS

286422_7.jpg

286422_7.jpgLLEONARD DELSHAMS

tracking