SEGRE

POLÍTICA ECONÒMICA

Rajoy aprova els pressupostos sense tenir l'aval del PNB per poder tirar-los endavant

Picada d’ull als pensionistes amb pujades per a les prestacions més baixes i reduccions fiscals per a les rendes més modestes || Revisa a l’alça la previsió de creixement i preveu recaptar un 6% més

El ministre d’Economia, Román Escolano; el portaveu, Méndez de Vigo, i el d’Hisenda, Montoro, ahir.

El ministre d’Economia, Román Escolano; el portaveu, Méndez de Vigo, i el d’Hisenda, Montoro, ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres va aprovar ahir el projecte de Pressupostos per a aquest any, amb pràcticament sis mesos de retard respecte al que es pot considerar normal i sense comptar amb els suports necessaris, almenys de moment, per poder tirar-los endavant al Congrés. L’acord anunciat amb Ciutadans és insuficient si no aconsegueix el suport dels nacionalistes canaris i, en especial, del PNB. La formació del lehendakari Iñigo Urkullu ja ha deixat clar que no estan disposats a asseure’s a negociar mentre l’article 155 sigueixi vigent a Catalunya.

Entre les mesures recollides al projecte, destaca la pujada de les pensions més baixes, que oscil·len entre el 3 per cent per a les mínimes i no contributives; l’1,5 per cent per als que no arriben a 9.800 euros anuals i l’1 per cent per als que cobren entre 9.800 i 12.040 euros a l’any. També milloren, en un 2%, les de viudetat, i al voltant d’un milió de jubilats, segons el Govern central, podrà beneficiar-se de les rebaixes introduïdes a l’IRPF. Jubilats i treballadors que cobrin menys de 14.000 euros anuals quedaran exempts del pagament de l’IRPF (un límit que actualment està situat en 12.000 euros) i s’establiran reduccions, encara sense concretar, per a les rendes de fins a 18.000 euros.

Els comptes inclouen la pujada de salaris dels funcionaris i millores en beques i dependència

Els Pressupostos arribaran dimarts al Congrés i tindran el primer examen al voltant del dia 25 d’abril

El Pressupost també recull deduccions a l’IRPF per despeses de guarderia (1.000 euros), per cònjuge amb discapacitat (1.200 euros) o per família nombrosa a partir del quart fill (600 euros per nen).

El salari dels funcionaris pujarà un 1,75% aquest any i el finançament de les comunitats autònomes s’incrementarà en 4.020 milions d’euros. Entre les novetats, també hi figuren l’augment a cinc setmanes del permís de paternitat i més dotacions per a política de dependència, infraestructures, beques (trenta milions d’euros) o lluita contra la violència de gènere.

El Govern apel·la tant a la contenció de la despesa –el sostre de despesa ascendeix a 119.834 milions, un 1,3% més que el 2017– com a un augment dels ingressos, derivats de la millora de la situació econòmica. Eleva quatre dècimes la previsió d’augment del PIB, fins al 2,7%, gràcies a la menor incertesa a Catalunya i al clima favorable d’inversió, afirma. Redundarà en un augment dels ingressos tributaris, que segons el projecte pressupostari marcaran un rècord històric de 210.015 milions, un 6 per cent més que el 2017. Espera forts increments dels ingressos d’IRPF (6,5%) gràcies a la pujada dels salaris i la major ocupació, així com en impost de societats (4,8%) i IVA (5,6%).

Pel que fa a matèria fiscal destaca també que el projecte pressupostari preveu la rebaixa de l’IVA del cine del 21 al 10 per cent.

Els sindicats també critiquen els comptes al considerar, entre altres punts, que no aborden els problemes de fons de l’economia espanyola, entre els quals es troba el futur de les pensions.

El PSOE va reafirmar ahir que votarà no al projecte de llei de pressupostos, aprovat en Consell de Ministres, malgrat la pujada anunciada de fins al 3 per cent de les pensions mínimes i no contributives, increment que els socialistes consideren “positiu però insuficient”. Així ho va confirmar després de la comissió executiva federal, el secretari de Política Econòmica i Treball del PSOE, Manuel Escudero, que va assenyalar que aquest gir del Govern demostra que sí que hi havia diners i el que faltava era voluntat política i va exigir a l’Executiu que ho converteixi en regla, “que no es faci de manera excepcional” aquest any. Escudero va argumentar que els pressupostos “no són redistributius”, consagren els baixos salaris per als joves i no beneficien a tothom, però, a més, les bases de creixement són “les de tota la vida, les de carril” i aquí aposta per una economia més productiva, que doni oportunitats.

Units Podem-En Comú Podem-En Marea va titllar el projecte de Pressupostos de “presa de pèl per als pensionistes” i va reclamar al PNB i a Nova Canàries que en rebutgin la tramitació i evitin que puguin ser aprovats.

En la mateixa línia, el diputat del PDeCAT al Congrés Ferran Bel va criticar el projecte de comptes públics de Mariano Rajoy, ja que considera que no són “creïbles”, i confia que el PNB no els aprovarà mentre es mantingui l’aplicació de l’article 155 a Catalunya. El PNB, per la seua banda, insisteix que no negociarà amb el 155 en vigor, que ha causat “una greu excepcionalitat a l’Estat”.

Els empresaris creuen que les previsions pequen d’optimisme

La patronal CEOE creu que el projecte dels Pressupostos de l’Estat per a aquest any apunten a un “clar biaix del moment polític” i considera que estan basats en un increment de la despesa que alhora està basada en una sobreestimació de les previsions d’ingressos. Per a l’organització empresarial, és necessari impulsar uns comptes centrats a augmentar la inversió, la formació i l’R+D+i, així com la reducció de la despesa pública i en l’increment de l’eficiència del conjunt de les Administracions Públiques.

tracking