SEGRE

COMERÇ EXTERIOR

L'exportació de carn de porc a la Xina cau un 18 per cent, tot i que creix a Corea i el Japó

El mercat xinès va “salvar” els resultats del 2016 però se’n va ressentir al llarg del passat exercici || El sector creix de forma especial a la República Txeca i manté els compradors tradicionals

Vista d’arxiu de canals d’animals en una indústria càrnia catalana.

Vista d’arxiu de canals d’animals en una indústria càrnia catalana.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les vendes de carn de porc a la Xina es van convertir en gran manera en la taula de salvació dels resultats del sector ramader i carni el 2016, amb un repunt espectacular. Pràcticament es van doblar les vendes, però davant la volatilitat dels compradors xinesos, es van començar a alçar veus, entre les quals les del ministeri d’Agricultura, que van alertar que aquest mercat tan aviat puja com baixa, perquè els compradors del gegant asiàtic són especialment volàtils i no es poden considerar fàcilment com a clients estables. De fet, les vendes a la Xina dels operadors espanyols van caure l’any passat un 18%, al passar de 251.800 tones el 2016 a 206.500 el passat exercici, segons es desprèn de dades d’Eurostat.

Aquest retrocés explica en gran manera que les exportacions del sector a països extracomunitaris es ressentís l’any passat en un 3 per cent. La part positiva de l’anàlisi comercial és que les indústries van ser capaces de mantenir estables els grans mercats tradicionals, com són el cas de França (227.600 tones) i Itàlia (150.300). De fet, el sector va aconseguir créixer un 7 per cent a la Unió Europea malgrat ser un mercat qualificat de madur i on els repunts són especialment difícils.

L’exportació global de les indústries càrnies espanyoles assoleix els 1,5 milions de tones

Pel que fa a Àsia, les exportacions van repuntar l’any passat al Japó, amb un creixement del 34 per cent, fins a arribar a les 108.900 tones, i a les Filipines (35.000 tones i un increment del 35 per cent). Malgrat tot, els resultats a Corea del Sud no van ser els que s’esperaven. Les 54.900 tones de carn exportada representen un 12 per cent menys. Pel que fa al bloc comunitari, a banda de mantenir els dos grans mercats esmentats de França i Itàlia, el sector porcí estatal va millorar en un 6 per cent les vendes a Portugal, fins a assolir les 104.200 tones, i va repuntar un 3 per cent les exportacions al Regne Unit, amb un balanç global que arriba a les 49.400 tones.

El futur de les vendes en el mercat britànic, tenint en compte el Brexit, és una de les circumstàncies que preocupa el sector. De totes maneres, el mercat en el qual més va incrementar percentualment les exportacions la indústria del porcí espanyola dins dels grans compradors és la República Txeca. L’any passat va créixer un 60 per cent i va aconseguir col·locar en aquest mercat un total de 71.100 tones.

Les exportacions globals de carn de porcí espanyoles van superar l’any passat els 1,5 milions de tones, amb un repunt del 3 per cent.

Les autoritats xineses han instat Washington a aturar el que han titllat d’accions errònies, així com deixar de banda les seues decisions unilaterals, que constitueixen un reflex de l’actitud adoptada en el marc de la guerra freda. Segons el ministeri xinès, les mesures comercials dels Estats Units són típiques d’un fort proteccionisme.

Pequín estudia respondre a Trump amb aranzels a la carn dels EUA

El portaveu del ministeri de Comerç de la Xina Gao Feng ha advertit que les mesures que han posat en marxa els Estats Units en matèria comercial estableixen un “mal precedent” a nivell global i podrien provocar un efecte dòmino. Segons ha transcendit, Pequín ja estaria estudiant mesures per respondre als aranzels nord-americans a l’acer i l’alumini i un d’aquests seria la carn de porcí. Una altra vegada, un problema geopolític es pot traduir en una notícia de gran abast per a agricultors i ramaders.

tracking