SEGRE

EMPRESES CONFLICTE

Pacte d'Edullesa i l'exgerent per l'acomiadament i la revelació de secrets

Els acusats de difondre informació privilegiada paguen les costes en els processos || A canvi de la retirada de la querella, fan el mateix amb el procés laboral

Imatge d’arxiu de les instal·lacions d’Edullesa al polígon El Segre de Lleida.

Imatge d’arxiu de les instal·lacions d’Edullesa al polígon El Segre de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Estació Duanera de Lleida (SA) ha arribat a un acord amb l’exgerent de la companyia i el qui era el seu assistent any i mig després del conflicte que els enfrontava als tribunals amb denúncies creuades. Edullesa els va acomiadar a tots dos acusant-los de revelació de secrets i de difondre informació privada de les exportadores de fruita que utilitzaven les instal·lacions. Afirmava a més que el receptor de la informació, amb factures i dades d’exportadors i importadors, era un altre fill i germà dels acusats i l’empresa d’exportació amb la qual operava.

Amb el pacte, segons ha pogut saber aquest diari, els acusats es comprometen a retirar la demanda que van presentar als jutjats socials per considerar improcedent el seu acomiadament i assumeixen totes les costes que ha suportat Edullesa. Com a contrapartida, l’estació duanera lleidatana fa el mateix amb la querella.

D’aquesta manera, els acusats descarten qüestionar, com ho feien amb el seu recurs als tribunals, el seu acomiadament, que va ser fulminant l’agost de l’any 2016 davant del que en aquell moment qualificava l’empresa de clars indicis que havien remès secrets comercials d’exportadores de fruita a un correu electrònic d’un tercer. Edullesa, per la seua part, es dóna per satisfeta i accepta la retirada del procés als tribunals al veure sufragades les costes.

El pacte es produeix després de diverses diligències, entre les quals una dels Mossos d’Esquadra, a què ha tingut accés SEGRE datada el setembre passat, que constatava que “des del compte de correu de l’estació duanera Edullesa” i per part dels acomiadats J.P. S. i J.B.P.E “es van enviar correus electrònics amb documentació de dades empresarials de caràcter secret” a un compte de correu.

La Policia catalana afegeix que l’“usuari habitual” d’aquest compte receptor era J.C.P.E., fill i germà dels dos exempleats acomiadats de la duana. A les diligències policials compreses en el sumari s’inclouen les declaracions de responsables de diferents empreses fructícoles que havien utilitzat la duana lleidatana. Alguns van reconèixer com a seua la “documentació vulnerada”.

El representant d’una d’aquestes empreses, per exemple, va afirmar davant dels agents que “l’obtenció il·lícita de les factures” es traduïa en “una posició avantatjosa per fer una oferta viable, ja que disposes de les dades dels importadors i al preu que ven la competència”.

Un altre va declarar que obtenint “les dades que consten a les factures de clients i preus, et poden fer perdre un client per una millor oferta”.

Així mateix, en la declaració constata la que qualifica de“ràpida evolució” de l’empresa al·ludida com a beneficiària de la informació “al mercat d’exportacions internacionals, coneixent les dificultats per competir en aquest sector agroalimentari”, amb referència al sector fructícola.

Punt clau per a exportacions a tercers països de fruita lleidatana

Edullesa és un punt clau per a bona part de les exportadores de la província de Lleida. Per exemple, l’any 2016 va incrementar un 13 per cent la seua activitat i va arribar als 3.543 despatxos d’exportació autoritzats pel ministeri d’Hisenda. En percentatges, el 83 per cent dels productes exportats des de l’estació corresponen a fruita, sobretot de pinyol, i verdures i la resta a un altre tipus de matèries, amb un notable augment del 6% en l’exportació d’oli. Bona part de les fructícoles que passen per Edullesa després envien la seua fruita en vaixell.

tracking