SEGRE

UNIVERSITAT INVESTIGACIÓ

Premi a un tesi de la UdL sobre la lluita contra la podridura de la fruita

De la càtedra AgroBank i dotat amb 3.000 €

Amparo Gotor Vila, treballant al laboratori.

Amparo Gotor Vila, treballant al laboratori.UDL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una tesi sobre control biològic de la podridura marró causada per la floridura filamentosa Monilinia spp en la postcollita de la fruita de pinyol és la guanyadora del premi de la càtedra AgroBank Qualitat i Innovació en el Sector Agroalimentari de la Universitat de Lleida a la millor tesi doctoral en l’àmbit agroalimentari, dotat amb 3.000 euros.

La valenciana Amparo Gotor Vila és l’autora d’aquest treball que ha permès a l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) desenvolupar dos productes biològics per combatre aquesta malaltia, que pot ocasionar la pèrdua de fins al 80% de la producció en préssec, nectarina i cirera.

El treball ha permès a l’IRTA desenvolupar dos productes de lluita biològica

El jurat ha triat la tesi d’entre 77 propostes arribades des de 13 comunitats autònomes. Gotor ha treballat amb una soca d’aquest bacteri (B. amyloliquefaciens) per lluitar contra el fong que més afecta els cultius de fruita de pinyol a Europa i que fins ara només es tractava amb fungicides.

L’efectivitat ha estat validada en camps de cirera, préssec i nectarina Els microorganismes que actuen com a agents de biocontrol s’han convertit en una alternativa davant la limitació de productes autoritzats a Europa per al seu ús en postcollita, la recerca de pràctiques agrícoles més sostenibles, l’increment de la producció ecològica i la necessitat de prevenir l’aparició de soques resistents a fungicides. Fruit del desenvolupament de la tesi, s’han obtingut dos productes que es troben actualment en l’última etapa del desenvolupament comercial. “El seu ús pot arribar a ser una estratègia prometedora per aconseguir un descens de les pèrdues originades per la podridura“, destaca el director de la Càtedra, Antonio Ramos.

tracking