SEGRE

Catalunya registra la meitat dels casos de frau elèctric detectats per Endesa a l'Estat

El consum elèctric recuperat amb les inspeccions equival al de tota la ciutat de Girona

Un operari talla una connexió il·legal.

Catalunya registra la meitat dels casos de frau elèctric detectats per Endesa a l'EstatEndesa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Endesa va detectar durant el 2017 prop de 34.000 casos de frau elèctric a Catalunya, el que representa el 50% del total detectat per la companyia a l’Estat espanyol. Així, van aconseguir recuperar-se més de 412 milions de kWh defraudats -altrament dits quilowatts fantasma-, una xifra que equival al consum elèctric de la ciutat de Girona en poc més d’un any. A Espanya, el número de casos va ser de 68.000, amb 761 milions de kWh d’energia recuperada.

Una de cada cinc inspeccions realitzades per Endesa va permetre detectar frau. En el 40% de les ocasions es tractava de connexions directes a la xarxa per part d’usuaris sense contracte, mentre que la resta de defraudacions van ser dobles escomeses o manipulacions d’equips de mesura.

En els últims tres anys, les pèrdues d’energia comptabilitzades per Endesa s’han reduït gairebé un 7% gràcies als mitjans destinats per combatre el frau.

Endesa destaca que, a banda de les xifres, la defraudació de fluid elèctric és, sobretot, un greu problema per la seguretat i la salut de les persones, tant pel propi defraudador com pels que el rodegen. En aquest sentit, durant els últims anys s’han registrat nombrosos casos d’incendis en instal·lacions i habitatges com a conseqüència d’aquestes manipulacions.

A més, a diferència del què inicialment podria pensar-se, el gruix de frau elèctric no el cometen consumidors que es troben en situació de vulnerabilitat energètica, sinó grans consumidors, és a dir, empreses industrials i de serveis, així com negocis i particulars amb consums elevats.

tracking