SEGRE

CARBURANTS NORMATIVA

Perillen 30 gasolineres a Lleida

Per una normativa del ministeri d’Indústria que dificulta el proveïment dels tractors, entre altres aspectes || El sector defensa que donen servei al món rural

Josep Lluís Escuer, ahir proveint-se a la gasolinera de la cooperativa a Rosselló.

Josep Lluís Escuer, ahir proveint-se a la gasolinera de la cooperativa a Rosselló.J.LL.E

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) adverteix que el ministeri d’Indústria posa en perill la trentena de gasolineres que té el sector a les comarques de Lleida amb una normativa “absurda i que només posa pals a les rodes”. El responsable de la sectorial de subministraments de l’FCAC, Josep Lluís Escuer, es referia ahir així al reial decret que va entrar en vigor el mes de novembre passat (dóna un any al sector per adaptar-se) i l’esborrany de guia tècnica amb les limitacions previstes per a les estacions de servei sense personal, en les quals s’inclouen tant les denominades low-cost com les de cooperatives.

Escuer va recordar que algunes autonomies havien començat a legislar contra les gasolineres sense personal, per la qual cosa el sector va presentar el cas davant de la Unió Europea davant de la disparitat de normatives. Brussel·les llavors va requerir a Espanya un pronunciament en aquest sentit. Va ser, segons la FCAC, quan el ministeri va recuperar el reial decret que feia “sis anys que era al calaix”. Ara s’ha d’aprovar una guia tècnica per a les estacions de servei i s’han disparat totes les alarmes. Entre altres coses, explica Escuer, preveu que es pugui posar cada vegada un màxim de 75 litres i si es necessita més carburant s’hagi d’iniciar un nou procés. És a dir, s’hauria de penjar la mànega del combustible, tornar a posar la targeta de crèdit amb el número pin i carregar de nou. Va recordar que un tractor pot tenir un dipòsit de 200 fins a 500 litres, cosa que dóna idea del problema que implica. A més, preveu que hagin de tenir un sistema de videovigilància operat per tercers, amb un cost estimat de 1.200 euros mensuals i que les cooperatives veuen inassumible. Així mateix, l’esborrany de guia preveu obligar el tancament d’aquestes instal·lacions quan el vent superi els 18 km/h, mesures totes aquestes que posarien en perill unes 70 gasolineres de cooperatives a Catalunya i un miler a tot Espanya. L’FCAC considera il·lògiques aquestes mesures i recorda que als països nòrdics pràcticament totes les gasolineres són automàtiques. A més, destaca la “tasca social de les cooperatives perquè en moltes poblacions al món rural només tenen la gasolinera de la cooperativa”.

tracking