SEGRE

CRISI

Brussel·les millora la previsió de creixement per a Espanya, però empitjora la de dèficit

La CE preveu un creixement del PIB del 2,9% aquest any

Brussel·les millora la previsió de creixement per a Espanya, però empitjora la de dèficit

Brussel·les millora la previsió de creixement per a Espanya, però empitjora la de dèficitEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea (CE) ha elevat avui tres dècimes la previsió de creixement per a Espanya el 2018, fins el 2,9 % del PIB, però va empitjorar en dos dècimes la de dèficit fins el 2,6%, segons les seues previsions macroeconòmiques de primavera publicades avui.

Per al 2019, l’Executiu comunitari calcula que el creixement econòmic es "desaccelerarà" fins el 2,4 % (tres dècimes més que en la seua última previsió) i que el dèficit se situarà en l’1,9 % (dos dècimes per sobre de la seua última estimació).

Les previsions de la Comissió són més optimistes que les del Govern respecte al creixement, ja que el Ministeri d’Economia preveu que el 2018 sigui del 2,7 % i el 2019 del 2,4 %, però són més pessimistes sobre dèficit, on Madrid espera una desviació del 2,2 % del PIB % aquest any i de l’1,3 % el pròxim.

La CE assenyala que el creixement a Espanya es moderarà el 2018 i el 2019 després d’un 2017 "robust", en el qual el producte interior brut (PIB) va augmentar un 3,1 % impulsat pel consum privat i les exportacions i les conseqüències de la crisi a Catalunya "s’han mantingut contingudes fins ara".

La desacceleració vindrà per un descens del consum privat així que augmenta l’estalvi de les famílies, mentre que el sector exterior, on preveu que augmentin les exportacions malgrat l’apreciació de l’euro, seguirà contribuint al creixement però menys del previst anteriorment.

Quant al dèficit, Brussel·les preveu que la reducció d’impostos per als salaris baixos, la pujada de les pensions més baixes i l’augment de l’1,75 % en els sous dels funcionaris incloses en el projecte de pressupostos per a 2018 "disminueixin el ritme de reducció del dèficit".

També influirà la inversió lligada al rescat de les autopistes.

Les previsions encara no tenen en compte la pujada de totes les pensions lligades a l’índex de preus de consum (IPC), que es va pactar el 25 d’abril, dos dies després de la data de tall que ha pres la CE per al seu informe.

Els "riscos" pel costat fiscal el 2018 i el 2019, diu la CE, vénen per la incertesa sobre la recaptació fiscal i pels possibles costos més grans del rescat de les autopistes i les compensacions per la sentència del Tribunal Suprem que va anul·lar la concessió de la gestió d’Aigües Ter-Llobregat (ATLL) a Acciona.

Si es compleixen els pronòstics de Brussel·les, Espanya es quedaria aquest any a quatre dècimes de complir el seu objectiu de dèficit, que és del 2,2 % del PIB, però encara així aconseguiria deixar enrere la barrera del 3 % considerat excessiu -només Espanya a la UE segueix per sobre d’aquesta cota-, la qual cosa li permetria sortir del programa de vigilància comunitària que comporta.

D’altra banda, la Comissió millora les seues previsions sobre l’atur, que espera es redueixi al 15,3 % aquest any i al 13,8 % el 2019, situant-se en el seu nivell mínim des de 2008, i calcula que els salaris començaran a augmentar "progressivament".

Al contrari, empitjora les de deute i apunta que només es reduirà "lleugerament" al 97,6 % aquest any i al 95,9 % el pròxim.

La inflació se situarà en l’1,4 % el 2018 i 2019.

tracking