SEGRE

Hisenda obre la porta a endurir el control financer a la Generalitat

El ministre d'Hisenda, Cristobal Montoro.

Hisenda obre la porta a endurir el control financer a la GeneralitatEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri d’Hisenda ha assegurat aquest dimecres que, quan deixi d’aplicar-se l’article 155 a Catalunya, mantindrà un ferri control financer a la Generalitat que està disposat a endurir per evitar que el nou Govern que presideixi Quim Torras pugui destinar recursos públics a activitats il·legals. Aquest control es continuarà mantenint així encara que, quan decaigui el 155, la Generalitat recuperi el control sobre el seu pressupost, ja que haurà de continuar certificant mensualment la legalitat dels pagaments que realitza i, segons fonts de l’Executiu, podria endurir-se per obligar a fer-ho setmanalment.

El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ha assenyalat avui que aquest control mensual -que va ser adoptat per l’Executiu el 20 de novembre de 2015- és el "mínim" que es mantindria i que el seu departament podria recuperar el control setmanal que va acordar a la primavera de l’any passat.

Hisenda va assumir directament els pagaments de la Generalitat intervenint així els seus comptes el setembre de 2017, una mesura que acabarà quan decaigui l’article 155.

Montoro ha subratllat que mantindrà el control després que el president electe, Quim Torra, anunciés que una vegada que prengui possessió del seu càrrec enviarà una carta al president del Govern, Mariano Rajoy, per demanar una reunió en la qual exigirà aixecar el 155 i la intervenció de les finances catalanes. "El que no es pot és destinar recursos públics a activitats il·lícites. El Govern ho impedirà i no fa falta la intervenció del 155 per impedir-ho", ha afirmat Montoro en un esmorzar informatiu d’El Economista.

El ministre ha destacat que ja s’anirà veient "en què consisteix la retirada de controls", però ha insistit que "cal mantenir almenys els que existeixen des del 2015" pels que mensualment s’informava a Hisenda sobre l’execució de tot el pressupost.

tracking