SEGRE

UNIÓ EUROPEA

Lleida ha perdut 5.700 beneficiaris d'ajuts de la PAC des de l'any 2009

Les primes directes de Brussel·les fa tres anys que baixen a la província || Les lligades al desenvolupament rural han repuntat l’any passat a la província

Imatge d’arxiu d’un camp d’ordi a la comarca de la Segarra.

Imatge d’arxiu d’un camp d’ordi a la comarca de la Segarra.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Lleida ha perdut des del 2009 un total de 5.691 beneficiaris dels ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC). Així es desprèn de l’últim balanç oficial fet públic pel Fons Espanyol de Garantia Agrària (Fega), dependent del ministeri d’Agricultura. En concret, l’any passat van rebre algun tipus d’ajuda 19.306 perceptors, la majoria d’ells agricultors individuals però també cooperatives i societats, davant dels 24.997 que van arribar a percebre algun tipus de fons el 2009.

Aquesta reducció posa de manifest el gradual descens en el nombre de productors que, en moltes ocasions, es veuen compensat en bona part en termes de producció per les grans explotacions o empreses, que cada vegada copen més terreny, i fins i tot per l’entrada al sector primari d’empreses en principi alienes a aquest.

L’any passat els ajuts que van arribar de Brussel·les per a les comarques de Ponent van assolir els 172,8 milions d’euros. La xifra representa un repunt de pràcticament deu milions respecte als 162,9 de l’exercici anterior. Aquesta evolució s’explica per l’increment de diners arribats del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (Feader).

És aquesta una línia financera, únicament en gestió compartida, dirigida als programes de desenvolupament rural. En aquest cas els fons solen fluctuar en la mesura que s’executen o no els plans. L’any passat va assolir els 38,1 milions davant els 21,9 de 2016. Segons les dades del ministeri d’Agricultura, el 2011 van arribar per aquesta via més de 54 milions.

Tanmateix, els ajuts directes que arriben del Fons Europeu Agrícola de Garantia (Feaga) van registrar un nou retrocés, al passar de 141 milions d’euros a 134,6. Arriben del Feaga, per exemple, els ajuts que reben els cerealistes, els productors de boví sectors clau en comarques de Lleida com l’oli d’oliva o l’ametller.

Des de l’any 2007 hi ha hagut oscil·lacions en els ajuts, amb 2015 com l’exercici amb més fons directes (142,7 milions) i 2010 el de menor import (127,9), coincidint amb canvis en la PAC.

lleida

El sector agrari ha llançat la veu d’alarma davant de la proposta de reforma de la Política Agrària Comuna per part de la Comissió Europea, ja que preveu una retallada de fons per al camp que, en aquesta ocasió, seria un dels grans perjudicats del Brexit i del forat que suposa per al pressupost de la Unió Europea. La ministra d’Agricultura, Isabel García Tejerina, ha afirmat al Congrés que els ajuts directes en la nova Política Agrària Comuna per al període 2020-2027, tal com es plantegen actualment, caurien un 3,5%, malgrat que ha dit que “l’objectiu és que no hi hagi cap baixada”.

Les organitzacions agràries no es creuen aquesta xifra i adverteixen, entre altres punts, que tenint en compte la inflació la retallada d’ingressos seria molt més important. És a dir, que molts pagesos temen que estiguem davant d’una nova rebaixa de renda per part d’agricultors i ramaders.

Les primes de la PAC són claus perquè molts productors puguin quadrar el seu compte de resultats. Tenint en compte, per exemple, el nivell de cotitzacions dels cereals, els números rojos estan garantits i els ajuts comunitaris ajuden a pal·liar la crisi. Altres sectors importants a Lleida i que reben ajuts són, per exemple els del boví, l’oli d’oliva o la fruita seca.

Malgrat que n’hi ha d’altres, com el porcí, que no compten amb primes, sí que es poden considerar com a beneficiaris en alguna mesura indirectes de la PAC, encara que la soja dels pinsos vingui majoritàriament dels EUA, l’ordi arriba de camps europeus que sí que s’ha produït amb ajuts comunitaris. En el cas de la fruita dolça, ens trobem amb un sector que no té ajuts directes, però sí que pot accedir a alguns fons de suport a les organitzacions de productors o per finançar retirades en cas de crisi.

tracking