SEGRE

LABORAL

Un de cada quatre contractes dura menys de 7 dies i és del sector serveis

Un de cada quatre contractes dura menys de 7 dies i és del sector serveis

Un de cada quatre contractes dura menys de 7 dies i és del sector serveisEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector dels serveis va concentrar 413.232 contractes de menys de set dies de durada, xifra que representa el 23,3 % dels 1,77 milions de contractacions que es van celebrar durant el mes d’abril, mostra d’una elevada rotació que per als sindicats evidencia la precarietat del mercat laboral.

El nombre de contractes registrats a l’abril va suposar un increment de 125.711 respecte a març, alça que es va concentrar als temporals (amb 129.488 més), ja que els indefinits van disminuir (3.777 menys), segons es desprèn de les dades del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE).

En aquest descens del nombre de contractes indefinits, fins totalitzar 189.671, va tenir influència el fet que la Setmana Santa se celebrés a l’abril, la qual cosa d’altra banda també va influir en l’alça de la contractació temporal, arrelada al sector serveis.

En aquest sector, els contractes de menys d’un mes de durada van assolir els 521.516, és a dir, gairebé un de cada tres del total de les contractacions firmades l’abril a Espanya.

Dins d’aquestes, té especial rellevància la modalitat d’eventual per circumstàncies de la producció, utilitzada en 387.043 contractes.

Per subgrup d’ocupació, van ser concretament els treballs de serveis de restauració els que van aglutinar el major nombre de contractes temporals, amb 242.850, seguits pels peons agraris (201.232), la indústria manufacturera (125.542) i els serveis de neteja (108.987).

En funció de l’àrea d’activitat, va ser la de serveis de dinars i begudes la que més nombre de contractes temporals va acumular, amb 248.167 en total, seguida per agricultura, ramaderia, caça i silvicultura (213.034).

En tercer lloc, l’activitat de serveis d’allotjament va realitzar 89.956 contractes temporals durant l’abril, per davant del comerç minorista, que va ser responsable de 86.173 contractacions eventuals.

Si es té en compte la mida de l’empresa, van ser les de menys de 25 empleats les que més nombre de contractes temporals van acumular, amb un total de 747.916, seguides per les d’entre 100 i 500 empleats, amb 306.474.

Des del Ministeri d’Ocupació assenyalen que, malgrat que el nombre de contractes indefinits amb prou feines representa un 10,7 % del total dels registrats el mes passat, aquesta taxa s’ha incrementat gairebé un punt i mig respecte a fa un any.

A més, segons les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) el 74 % dels assalariats a Espanya, és a dir, 3 de cada 4, té un contracte indefinit, tal com va recordar el secretari d’Estat d’Ocupació, Juan Pablo Riesgo, durant la presentació de les dades d’afiliació a la Seguretat Social i atur registrat.

Riesgo va restar importància al fet que la contractació indefinida disminuís durant l’abril, atribuint el comportament als efectes estacionals derivats de la Setmana Santa.

Així mateix va destacar que els contractes indefinits van assolir la seua xifra més important en un mes d’abril de la sèrie històrica i que, en termes interanuals, van créixer el 25,2 %, gairebé el triple que la contractació temporal, que ho va fer un 8,9 %.

Per a UGT, el fet que el nombre de contractes indefinits hagin augmentat en taxa interanual a més ritme que els temporals respon a l’evolució del contracte per a emprenedors, que ascendeix un 30 % anual, fins assolir 25.441.

Tant UGT com CCOO van denunciar que l’elevada temporalitat està en màxims i van instar el Govern que els convoqui a la taula de diàleg social per aturar la situació.

Concretament, CCOO va denunciar que l’elevada rotació laboral de l’ocupació temporal es produeix en un número limitat de llocs de treball que concentren molts contractes temporals, en molts casos de tot just unes hores o dies.

Per la seua part, des de la CEOE consideren necessària una rebaixa generalitzada de les cotitzacions socials per estimular la contractació i permetre una reducció dels costos laborals que possibiliti augments salarials i creació d’ocupació estable.

tracking