SEGRE

TRANSPORT

"Més independent, exigent i completa", claus de la nova ITV

La nova inspecció ha entrat en servei aquesta setmana

"Més independent, exigent i completa", claus de la nova ITVEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou Reial Decret que regula a Espanya la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) comportarà una revisió "més independent, exigent i completa" que la que hi havia fins ara, segons l’Associació Espanyola d’Entitats Col·laboradores de l’Administració en la Inspecció Tècnica de Vehicles (AECA-ITV).

Una de les claus de la nova inspecció, que ha entrat en vigor aquesta setmana, és l’ús d’eines de lectura del sistema de diagnòstic a bord (OBD), han afirmat des d’aquesta organització.

L’OBD és una de les principals novetats en la inspecció i s’encarrega de controlar si la centraleta del motor del vehicle "té registrat algun defecte o algun mal funcionament en el seu sistema de gestió de les emissions", ha explicat en una entrevista a Efe el director d’Operacions d’ITV de TÜV SÜD, Raúl Sanguino.

Alhora, Sanguino ha volgut "llançar un missatge de tranquil·litat a la gent", ja que, amb aquesta nova prova, "si el vehicle està en les condicions de manteniment adequades", no té perquè haver-hi més índex de rebuig en les inspeccions del que hi ha ara mateix (segons les seues dades, aquest assoleix el 18 % i el motiu més comú és algun problema als dispositius d’enllumenat i senyalització).

El sistema OBD va "dirigit a detectar fraus" o modificacions en els sistemes de gestió per modificar les prestacions del vehicle de manera conscient i "a compte de les emissions contaminants", per la qual cosa la gent "no ha de tenir cap por" a aquest nou procediment, ha subratllat.

En virtut d’aquesta nova normativa, l’OBD es comença a utilitzar primer en fases de proves i a partir del 10 de setembre es revisarà el sistema de control d’emissions dels vehicles Euro 5 i Euro 6 (els vehicles més antics no disposen de dispositiu OBD) i serà "un criteri com qualsevol altre punt de la inspecció", ha apuntat.

Aquesta prova es realitzarà de forma complementària al test d’emissions reals del tub d’escapament, per a la qual "no s’introdueixen nous límits d’emissions ni es controlaran nous gasos nocius", ha puntualitzat la patronal AECA-ITV.

Una altra de les principals diferències és que la nova ITV "aporta més flexibilitat" a l’usuari, en permetre-li escollir en què estació d’ITV passar la segona inspecció en cas de ser rebutjat en la primera, cosa que fins ara calia fer en el mateix centre, ha assenyalat Sanguini.

Un altre canvi que afecta al client "de forma positiva" és la possibilitat de passar la inspecció amb 30 dies d’antelació sense haver de modificar la data de la següent, per la qual cosa l’ITV podria tenir una validesa màxima de fins un any i un mes, un detall que "els clients apreciaran bastant", ha subratllat Sanguino.

En una fase posterior de l’aplicació d’aquesta nova normativa, el Ministeri d’Indústria i les Comunitats Autònomes tenen previst elaborar en els propers mesos un nou Manual de Procediment d’Inspecció de les Estacions d’ITV conforme amb la normativa europea, ha explicat AECA-ITV.

De fet, segons Sanguino, el sistema OBD, a més de les emissions contaminants podrà, en fases posteriors, "fer lectures del correcte o mal funcionament d’altres sistemes electrònics del vehicle que estan associats a la seguretat", com l’ABS, el control d’estabilitat, el sistema antibloqueig de frens, els coixins de seguretat o els pretensors dels cinturons de seguretat, entre altres coses.

D’altra banda, es reforcen els procediments de formació dels inspectors, als que se’ls exigirà una actualització cada tres anys (presencial o per internet) i titulacions de tècnic superior en automoció o d’electromecànica de vehicles automòbils o equivalents, entre altres requisits.

Aquesta nova normativa sobre l’ITV ha entrat en vigor el passat dia 20 de maig a tota la Unió Europea (UE) i ha unificat els dos Reials Decrets que fins ara regulaven la inspecció tècnica de vehicles, el 2042/1994 i el 224/2008.

El nou Reial Decret admet també que l’ITV realitzada en un altre estat membre de la UE quan se sol·liciti la seua matriculació a Espanya.

tracking