SEGRE

AGRICULTURA ASSEMBLEA

Les cooperatives agràries de Lleida facturen 848 milions d'euros, sis més que l'any anterior

L’FCAC situa el Segrià i el Pla d’Urgell com les comarques catalanes líders en vendes || La província representa més de la meitat del negoci cooperatiu del sector primari a tot Catalunya

Un moment de l’assemblea de la Federació de Cooperatives celebrada ahir a Bordils.

Un moment de l’assemblea de la Federació de Cooperatives celebrada ahir a Bordils.FCAC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les cooperatives agràries de Lleida han assolit una facturació anual de 848,274 milions d’euros, segons recull l’Anuari Socioeconòmic del 2018 presentat ahir per la Federació de Cooperatives Agroalimentàries de Catalunya (FCAC) en el marc de l’assemblea anual que va celebrar a Bordils. Aquesta xifra representa un increment de sis milions d’euros respecte a l’exercici anterior. Les seixanta-dos cooperatives sòcies de l’FCAC aglutinen el 53% de la facturació de tot Catalunya. A més, són les que concentren les de més dimensió si es té en compte la facturació mitjana. Lleida assoleix els tretze milions, davant de la mitjana de 7,4 catalana. Pel que fa a nombre de cooperatives, només les comarques de Tarragona superen les de Ponent, amb seixanta-tres entitats associatives, a les quals s’ha de sumar les trenta-nou de les Terres de l’Ebre. Barcelona compta amb vint-i-quatre i, finalment, Girona aporta setze entitats a l’FCAC.

A l’anàlisi comarcal, destaca que el Segrià (386,477 milions) i el Pla d’Urgell (212,396) són les que tenen el volum de facturació més gran de tot Catalunya. A la província de Lleida la segueixen la Noguera (111,919), l’Urgell (61,036), l’Alt Urgell (40,889), les Garrigues (33,798) i el

El nombre de socis de cooperatives a Catalunya voreja els 31.500, després d’una reducció del 3,5%

Pallars

Sobirà (1,757).

La facturació global de les cooperatives agràries a Catalunya es manté estable en relació amb l’exercici anterior, en aproximadament 1.600 milions d’euros. En termes històrics i considerant les últimes quatre campanyes, la facturació global s’ha incrementat un 1,2% i la facturació mitjana per cooperativa, un 5,5%. Aquesta evolució és fruit del procés de concentració i reestructuració del cooperativisme agrari.

En aquest mateix sentit, s’ha produït una reducció quant al nombre de cooperatives i també el de socis productors ha baixat un 3,5%, i se situa actualment en 31.483, per la tendència general del sector agrari a la concentració de les explotacions. S’observa, a més, una lleugera tendència a l’alça de socis menors de quaranta-cinc anys, que augmenten un 2,1 per cent i ja representen el 14,9 per cent del total. Quant a la internacionalització, l’exportació mitjana per cooperativa ha augmentat un 12,6 per cent i se situa en 3,15 milions d’euros.

Aposta per les fusions perquè les empreses guanyin dimensió El president de l’FCAC, Ramon Sarroca, va destacar ahir que un dels objectius de cara als pròxims anys és augmentar les fusions entre cooperatives. “Això representa una millora tant en la gestió com en la capacitat de producció i venda del producte”, va assenyalar. Va voler destacar la capacitat de producció de les cooperatives agràries catalanes, que ara mateix suposa un 37 per cent del total. “Aquesta dada és molt rellevant perquè indica que s’està fent bé la feina”, va remarcar Sarroca. El 63 per cent de la producció restant la fan grans empreses o particulars. Sarroca aposta per seguir “teixint acords comercials” per potenciar els productes de cooperativa catalana. Volen tancar convenis amb grans superfícies per intentar introduir els seus productes en aquests establiments.Després de la renovació de part del consell rector de l’FCAC, durant els propers dies escollirà president.

tracking