SEGRE

ECONOMIA CONJUNTURA

La inflació es dispara al 2 per cent al maig a causa del repunt del petroli

La gasolina i el gasoil es mantenen per sobre dels 1,3 i 1,2 euros el litre de mitjana || L’euríbor tancarà el maig en el -0,189% i, de nou, abaratirà les hipoteques

La inflació baixa lleugerament l'1,1 % interanual a l'abril

La inflació baixa lleugerament l'1,1 % interanual a l'abrilEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’índex de preus de consum (IPC) es va disparar el mes de maig fins al 2% interanual, nou dècimes per sobre de la taxa registrada a l’abril (1,1%), a causa de l’augment dels preus dels carburants (gasoil i la gasolina) com a conseqüència del repunt del preu de petroli.

D’acord amb l’indicador avançat publicat ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), també hi ha influït la pujada dels preus de l’electricitat.

En l’evolució mensual, els preus de consum van augmentar al maig un 0,9% respecte a l’abril

En cas de confirmar-se aquestes dades, els preus de consum registrarien la taxa interanual més alta des de l’abril del 2017, quan van assolir una pujada del 2,6%. L’INE publicarà la dada definitiva de l’IPC de maig el proper 13 de juny.

En comparació mensual, els preus de consum van pujar al maig un 0,9% respecte al mes d’abril, una taxa que no es registrava des del mes d’octubre del 2017.

Davant la baixada que experimentaven fa un any, els preus dels carburants han pujat al maig arran de l’encariment del petroli als mercats, amb un barril de Brent que ha arribat a superar els 80 dòlars al llarg del mes.

La setmana passada, el litre de gasoil se situava de mitjana en els 1,227 euros, després d’encarir-se un 1,65%, marcant un nou màxim anual i uns nivells que no es veien des del desembre del 2014, segons dades del Butlletí Petroler de la Unió Europea (UE).

Per la seua part, el litre de gasolina repuntava un 1,53%, fins a tocar els 1,322 euros, un nou preu màxim des del juliol de fa tres anys.

Mentrestant, l’euríbor a dotze mesos, l’indicador més utilitzat per calcular les hipoteques, tancarà previsiblement el mes de maig entorn del -0,189%, davant el -0,127% que va marcar un any abans, amb la qual cosa els crèdits hipotecaris es tornaran a reduir, en aquest cas, en uns 33,24 euros anuals.

Els analistes reconeixen que els consumidors no experimentaran grans canvis amb un euríbor tan baix i van assegurar que els agents del mercat ja estan començant a pensar que probablement l’indicador no té gaire més recorregut a la baixa.

Milloren previsions per a Espanya i demanen reformar les pensions

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha revisat a l’alça les seues projeccions de creixement per a Espanya, que aquest any creixerà a un ritme del 2,8% per moderar-se al 2,4% el següent exercici, davant dels seus anteriors pronòstics d’una expansió del 2,3% i el 2,1% respectivament, segons recull l’última edició del seu informe Perspectives Econòmiques 2018, en el qual considera “clau” la reforma del sistema de pensions i subratlla que l’actual incertesa política “no afecta” les seues projeccions macroeconòmiques.

tracking