SEGRE

ENERGIA PREUS

El rebut de la llum es dispara prop d'un 8 per cent al maig

L’increment més notable d’aquest any || Els carburants, en màxims i són un 9 per cent més cars que el mes de gener

El rebut de la llum s’ha tornat a disparar el mes de maig.

El rebut de la llum s’ha tornat a disparar el mes de maig.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El rebut mitjà d’electricitat s’ha disparat aquest mes de maig gairebé un 8% respecte a l’abril, amb la qual cosa ha registrat la pujada més notable d’aquest 2018, segons dades del simulador de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). En concret, la factura mitjana per a un consumidor domèstic ha ascendit al maig a 69,85 euros, davant dels 64,82 euros del mes anterior. Per realitzar un càlcul homogeni, s’ha tingut en compte l’últim dia del mes de març i el mes complet d’abril, ja que el maig compta amb trenta-un dies.

D’aquest import total de la factura, 14,88 euros corresponen al terme fix, 40,04 euros al consum, 2,81 euros a l’impost d’electricitat i 12,12, euros a l’IVA. Respecte al mes de maig de l’any passat, un exercici que es va veure marcat per la tensió a la factura elèctrica a causa, a la primera part de l’any, a l’onada de fred i, a la segona, a la sequera, el rebut de la llum d’aquest mes registra un increment de més del 5 per cent.

El preu dels carburants encadena deu setmanes consecutives de pujades de preus

Aquest encariment en el rebut de la llum del mes de maig és a causa, principalment, del repunt que s’ha registrat al mercat al majorista de l’electricitat, el que es coneix com a pool, amb un pes de prop del 35 sobre el rebut final. En concret, el preu mitjà del mercat diari del maig es va situar al voltant dels 55 euros per megawatt hora (MWh), gairebé un 18 per cent més que el preu mitjà del mateix mes del 2017 i vora un 29% superior al del mes d’abril passat. D’altra banda, el preu mitjà del litre de gasolina i de gasoil ha escalat a nous màxims aquesta setmana després d’encadenar la desena pujada consecutiva, amb la qual cosa acumula un encariment de fins al 9 per cent aquest any. En concret, el litre de gasoil s’ha situat aquesta setmana en els 1,24 euros, després d’encarir-se un 1,06 per cent, i ha marcat un nou màxim anual i uns nivells que no es veien des del desembre del 2014. Per la seua banda, el litre de gasolina ha repuntat aquesta setmana un 0,98 per cent, fins a tocar els 1,335 euros, un nou preu màxim des del juny de fa tres anys.

tracking