SEGRE

CEREAL PREVISIÓ

La calor, clau ara perquè Lleida tingui una bona collita de cereal

L’aigua dels últims dies i les baixes temperatures retarden la recollida i compliquen els segons cicles || Les zones més primerenques han iniciat la campanya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Després de les abundants pluges de les últimes setmanes, els productors de cereal de Lleida esperen que comenci a pujar la temperatura per finalitzar la formació del gra. Aquesta és la màxima preocupació dels cerealistes ja que, amb tanta aigua, les màquines encara no poden collir en gaires punts i estan començant a proliferar les males herbes i el perill de l’aparició de cert tipus de fongs. Aquesta situació està provocant un retard en la collita de cereal, com l’ordi, d’uns deu dies en comparació a anys anteriors.

Segons el responsable de cereal d’Unió de Pagesos (UP), Santi Caudevila, per als productors que hagin planejat una sola collita aquesta situació no té importància, però per als que hagin planificat el seu treball en dos collites “se’ls acumularà la feina, ja que un dia de sembra en representen tres de collita”. “Ara el que cal és que faci prou calor perquè es pugui collir, ja que els rendiments auguren una bona producció”, va explicar.

Un exemple de l’excés d’aigua i dèficit de temperatures es pot observar a simple vista amb cultius de panís amb una mida molt per sota de la que s’espera tenir durant aquestes dates, ja que la conjunció d’humitat i després de temperatura és essencial. Com ha passat en altres campanyes, els productors d’Alfés són dels més primerencs a donar el tret de sortida a la campanya de recol·lecció del cereal d’hivern.

Segons les primeres estimacions, amb dades del mes d’abril, el departament d’Agricultura preveu que la producció de cereal sigui inferior a l’última campanya, sobretot per l’afectació de la sequera dels mesos d’hivern, que va provocar que moltes plantes no arribessin a nàixer en zones de secà.

En concret, el mes d’abril s’estimava que la producció d’ordi se situarà al voltant de les 342.000 tones a les comarques de Lleida, mentre que la de blat serà d’unes 150.750 tones, en tots dos casos per sota de la collita del 2017. Però en aquestes previsions de la conselleria no es tenen en compte les millores de rendiments derivades de les últimes pluges.

tracking