SEGRE

TRIBUNALS ESTAFA

El transport de Lleida reclama milers d'euros a cinc a fabricants de camions per pactar preus

Més de 150 transportistes de Lleida reclamen una indemnització a cinc grans fabricants de camions per pactar una pujada en els preus dels vehicles entre els anys 1997 i 2011. La Comissió Europea ha sancionat aquests fabricants pel frau i els ha obligat a indemnitzar els afectats, que poden recuperar uns 10.000 euros per camió.

Imatge d’ahir de nombrosos camions estacionats al polígon El Segre de Lleida.

Imatge d’ahir de nombrosos camions estacionats al polígon El Segre de Lleida.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Més de 150 transportistes de Lleida han reclamat a cinc grans fabricants de camions per haver pactat una pujada als preus dels vehicles que van vendre entre els anys 1997 i 2011. Les reclamacions, que precedeixen la interposició de demandes judicials, s’han presentat després que la Comissió Europea hagi sancionat els cinc fabricants i els hagi obligat a indemnitzar els transportistes afectats per l’estafa. Els cinc fabricants sancionats són Man, Daf, Volvo/Renault, Mercedes/Daimler i Iveco. Molts transportistes de Lleida que ja han reclamat ho han fet a través de l’entitat Dret i Compromís: Associació Europea de Consumidors (ASEC), representada a les comarques de Lleida pel despatx d’advocats Cudós Consultors. Segons una directiva comunitària que es va dictar el 18 de juliol de l’any 2016, aquests cinc fabricants van pactar de forma il·legal una pujada conjunta d’entre un 10 i un 15 per cent al preu dels camions. La directiva, de dos-centes pàgines, explicava entre altres coses que els cinc fabricants pretenien d’aquesta manera carregar en el consumidor el sobrecost dels vehicles per l’obligatorietat d’adoptar mesures mediambientals.

La resolució de la Comissió Europea va imposar als cinc fabricants, que van integrar el que s’ha conegut com un càrtel dels camions per cometre aquest frau, una elevada sanció. També va dir la directiva que els cinc fabricants, a més de pagar la multa, han d’indemnitzar els transportistes afectats. Tanmateix, no va determinar cap quantitat fixa per a les indemnitzacions, de manera que ara els camioners afectats han de reclamar als fabricants i, en el probable supòsit que aquests no abonin les quantitats reclamades, presentar les corresponents demandes als jutjats.

En aquests moments es fan les pericials per determinar les indemnitzacions

Antoni Cudós, advocat de Cudós Consultors, va explicar a aquest diari que en aquest moment s’estan fent les pericials per determinar la quantitat a la qual té de dret cada afectat. Aquest lletrat va explicar que hi ha molts més afectats a Lleida que no han reclamat i encara poden fer-ho.

Els fabricants van acordar una pujada conjunta d’entre un 10 i un 15%

Els cinc fabricants sancionats per la Comissió Europea van acordar de forma il·legal una pujada conjunta als preus dels vehicles d’entre un 10 i un 15 per cent. Com que la directiva comunitària no estableix una quantitat determinada per indemnitzar els transportistes afectats, aquests hauran d’acreditar en cada cas en quant l’ha perjudicat el frau. De moment, l’associació ASEC ha tramitat les reclamacions davant dels fabricants per evitar la prescripció del cas. Malgrat que la directiva comunitària és del 18 de juliol del 2016, no es va publicar fins al 6 d’abril del 2017, de manera que els terminis de prescripció van començar a comptar a partir d’aquesta data i caducaven un any després, és a dir, el 6 d’abril passat. Per evitar la prescripció, ASEC ha presentat les cent cinquanta reclamacions abans d’aquesta data i d’aquesta forma ha guanyat un any per fer les pericials que determinaran la quantitat que s’ha indemnitzar. Aquestes pericials tardaran temps a resoldre’s, ja que la casuística que es dóna entre els 150 transportistes lleidatans afectats és molt àmplia. Com a exemple, per a un camió venut per uns 90.000 euros es pot obtenir una indemnització d’entre 9.000 i 15.000 euros. Es tracta de quantitats molt significatives tenint en compte que algunes empreses de transports tenen grans flotes de vehicles, molts dels quals comprats entre el 1997 i el 2011. Les pericials que elaboren els enginyers són laborioses perquè moltes vegades un camió s’ha revenut dos o tres cops i s’ha de determinar quina indemnització correspon a cada propietari en funció del temps que el va utilitzar. Malgrat que les reclamacions s’havien de presentar abans del 6 d’abril, hi ha vies perquè afectats que no ho han fet puguin fer-ho, segons Antoni Cudós. El fabricant Scania, de moment, ha quedat fora de la sanció de la CE.

tracking